© AFP

File op de Mount Everest: zeven doden

Zeven mensen zijn afgelopen week omgekomen op de Mount Everest. Honderden klimmers moesten uren aanschuiven in vriestemperaturen en een dodelijke hoogte.

jvt

Nepal heeft volgens persbureau AFP dit klimseizoen 381 vergunningen van 11.000 dollar per stuk afgeleverd om de hoogste berg te beklimmen, een recordaantal. Bovendien hebben de slechte weersomstandigheden het aantal dagen om de top van 8.848 meter te bereiken flink doen slinken. Op mooie dagen leidt dat tot lange wachtrijen. “Dit is een groot probleem omdat de route sowieso al gevaarlijk is”, zeg Nivesh Karki van Pioneer Adventure aan The New York Times.

Woensdag was een uitzonderlijk drukke dag op de berg. De indrukwekkende foto die klimmer Nirmal Purja op Instagram postte, toont ruwweg 320 mensen die in de rij staan op een onbeschutte kam naar de top. “Als het weer zou zijn omgeslagen, dan had het rampzalig kunnen zijn”, stelt hij. Purja nam ook een foto op de top, waar geen andere mensen opstaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de Mount Everest in de file staan, is levensgevaarlijk. Op moeilijke punten ontstaan opstoppingen, en zo vergroot het risico op hoogteziekte, uitputting en bevriezing. De afgelopen dagen kwamen zeven mensen om. De Kathmandu Post linkt zeker drie doden aan de lange files boven de 8.000 meter, bekend als de Death Zone. Weinig zuurstof en de vriestemperaturen maken de plek onleefbaar. Mensen kunnen maar enkele minuten op de top spenderen zonder extra zuurstof.

Doden

Een van de doden was de 54-jarige Donald Lynn Cash uit Utah. Hij stortte woensdag in terwijl hij op de top foto’s aan het maken was. Hij overleed toen sherpa’s hem naar beneden aan het dragen waren, zegt Pioneer Adventure, die zijn expeditie organiseerde. Cash laat een vrouw en vier kinderen achter. “Hij heeft telkens de hoogste berg op de zeven continenten beklommen en zo zijn droom verwezenlijkt”, zegt zijn familie. Zijn lichaam wordt waarschijnlijk op de berg achtergelaten.

De 54-jarige Indiase vrouw Anjali Kulkarni overleed nadat ze samen met haar man de top had bereikt. Volgens haar expeditieleider had ze geen energie meer door de lange duur van de klim. De 52-jarige Kalpana Das bereikte de top donderdagnamiddag, maar is tijdens de afdaling overleden. Ook een andere Indiase klimmer, de 27-jarige Nihal Bagwan, stierf op de weg terug. “Hij moest meer dan twaalf uur aanschuiven en was uitgeput”, zegt Keshav Paudel van Peak Promotion. “Sherpa’s droegen hem naar Camp 4, maar daar blies hij zijn laatste adem uit.”

Het beklimmen van de Mount Everest wordt steeds populairder. Vorig jaar bereikten 802 mensen vanuit Nepal en Tibet de top. Dat record wordt dit jaar mogelijk verbroken.