Sociaaldemocratische PvdA de grootste bij Europese verkiezingen in Nederland

Eurocommissaris Frans Timmermans. Foto: AFP

Sociaaldemocratische PvdA de grootste bij Europese verkiezingen in Nederland

Print

In Nederland heeft de sociaaldemocratische PvdA donderdag bij de Europese verkiezingen verrassend de meeste stemmen behaald. Dat blijkt uit een voorlopige exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de openbare omroep NOS.

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De partij wint aldus twee zetels.

De rechtsliberale VVD en het christendemocratische CDA volgen met allebei vier zetels. De VVD wint er één en het CDA verliest er één.

Het linksliberale D66 komt uit op twee zetels, een verlies van twee. Groenlinks wint één zetel om er drie te hebben, de Socialistische Partij (SP) verliest een zitje en houdt er één over.

De rechtspopulistische nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provincieraadsverkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. Eveneens rechtspopulistisch houdt de Partij voor de Vrijheid (PVV) één van de vier zetels over die ze in het Europees Parlement had.

Volgens de NOS bedraagt de foutmarge in deze exitpoll één zetel.

Nu in het nieuws