© Photo News

Celstraffen tot drie jaar effectief geëist tegen leden van cannabisvereniging Trekt Uw Plant

Het openbaar ministerie heeft tot drie jaar effectieve gevangenisstraf geëist tegen 21 leden van de Antwerpse cannabisvereniging Trekt Uw Plant, wegens handel in verdovende middelen. De vzw en haar actieve leden hebben zich volgens openbaar ministerie schuldig gemaakt aan de productie en handel in cannabis, die veel verder ging dat dan het principe van één plant per lid.

vdaa

Volgens het openbaar ministerie ging het in werkelijkheid om een lucratieve handel, die op drie jaar tijd ruim 800.000 euro opleverde. Het parket vraagt niet alleen gevangenisstraffen tegen de bestuurders van de organisatie, de kwekers en een aantal afnemers, het OM wil ook dat de vereniging wordt ontbonden omdat de organisatie “werd opgericht om misdrijven te plegen”.

Tegen de leiding van de organisatie vordert de aanklager 3 jaar cel en een boete van 14.000 euro. Tegen het overgrote deel van de vervolgde leden vraagt het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 14.000 euro. De verdediging van de beklaagden komt later op de dag aan het woord.

Eén plant per lid

Het Antwerps gerecht voerde in 2017 maandenlang onderzoek naar de activiteiten van Trekt Uw Plant. De club, die in 2006 werd opgericht met als doel cannabis uit het strafrecht te halen, probeert al jaren om een soort van legale cannabisproductie op te zetten.

De vereniging baseert zich op een ministeriële omzendbrief die stelt dat een particulier een cannabisplant mag bezitten voor eigen gebruik. Het principe: de leden geven hun cannabisplant in beheer bij een teler. Die zorgt voor de verzorging van de hennepplanten en de oogst van de wiet zelf. De leden van de vzw betalen behalve lidgeld, ongeveer 7 euro per gram cannabis. De vzw betaalt de telers ongeveer 4 euro per gram.

“Als eerste Cannabis Social Club van België tracht Trekt Uw Plant vzw mee het stereotype beeld ten aanzien van cannabisgebruikers te doorbreken”, klinkt het op de website. Op die website vraagt de organisatie ook om geld te storten om de gerechtskosten te kunnen betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners