Bart De Wever: “We zijn geschoren en gefopt voor je het weet”

Print

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 26 mei komt elke dag een lijsttrekker op de redactie van Gazet van Antwerpen aan de toog hangen. Vandaag is dat Bart De Wever. De voorman van de N-VA staat voor cruciale verkiezingen. Daarom herhaalt hij in elk interview als een mantra zijn grote vrees: dat in Wallonië de PS of Ecolo groot genoeg zullen zijn om, samen met hun zusterpartijen sp.a of Groen, aan zet te komen om een federale regering te vormen. Stemmenverlies aan Vlaams Belang zou catastrofaal zijn voor Vlaanderen, aldus De Wever, want zo komen Di Rupo of Kristof Calvo in zicht als premier. Een stem voor Vlaams Belang is volgens hem dus een cadeau voor links: “Links hoopt dat die frigo vol stemmen zit.”

Bekijk ook onze Toogklap met: Bart Somers, Yasmine Kherbache, Servais Verherstraeten, Peter Mertens en Tom Van Grieken

Calvo of Di Rupo premier?

Ook bij de dilemma’s gaat het al snel over het linkse blok in Wallonië. De Wever grapt nog even over asiel aanvragen in Catalonië, maar zijn uitleg is duidelijk, het is alles of niets voor N-VA. En hoe zit dat met het Schoon Verdiep?

Mindere peiling, maar streefdoel blijft

In recente peilingen gaat N-VA wat achteruit, en maakt Vlaams Belang opgang. Dat is net de grote droom van progressieve partijen, aldus De Wever, die vindt dat partijen als het Belang wel groeien in Europa, maar nergens goed besturen.

Lees meer verkiezingsnieuws