Boksen blijft op olympisch programma, ondanks voorstel tot schorsing boksbond AIBA

Foto: AFP

Boksen blijft op olympisch programma, ondanks voorstel tot schorsing boksbond AIBA

Print

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft woensdag voorgesteld om de internationale boksfederatie AIBA tot tenminste na Tokio 2020 te schorsen wegens ernstige bestuurlijke problemen. Het dagelijkse bestuur van het IOC zal op het aankomende IOC-congres in Lausanne wel een voorstel indienen om de sport op het olympisch programma in Tokio te behouden.

Boksers met olympische ambities hoeven dus niet te vrezen: de goedkeuring van het IOC om de sport op de olympische agenda te behouden, zou slechts een formaliteit zijn. Het IOC-congres vindt van 24 tot 26 juni plaats in Lausanne. Wel dringt het IOC aan op een schorsing van de internationale boksbond (AIBA) tot tenminste na Tokio 2020.

Volgens het Internationaal Olympisch Comité heeft de internationale boksfederatie te weinig inspanningen geleverd om de jarenlange crisis die op bestuursniveau woedt te verjagen. De top van de boksbond wordt sinds jaar en dag geplaagd door financiële perikelen en een sfeer van corruptie. Het IOC waarschuwde de overkoepelende boksinstantie in 2017 al voor verregaande maatregelen indien hervormingen zouden uitblijven.

De internationale boksbond werd eind november 2018 al uitgebreid onder de loep genomen door een officiële onderzoekscommissie. Tijdens dat onderzoek werd de organisatie van het olympisch bokstoernooi tijdelijk bevroren.

Meer sportnieuws