District herdenkt 75 jaar bevrijding en doopt grasveldje aan Ekersesteenweg om tot Canadezenplein

Canadese soldaten in Ekeren. Foto: IWM Londen

District herdenkt 75 jaar bevrijding en doopt grasveldje aan Ekersesteenweg om tot Canadezenplein

Print
Antwerpen / Ekeren -

Het driehoekige grasveld op het einde van de Ekersesteenweg wordt omgedoopt tot het Canadezenplein. Dit om de 75ste verjaardag van de bevrijding door de Canadese troepen tijdens Wereldoorlog Twee te herdenken. Op 4 oktober zal het exact 75 jaar geleden zijn dat de Duitsers verdreven werden.

Een maand na de bevrijding van Antwerpen, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, verlieten op 4 oktober 1944 de laatste vijandelijke troepen het grondgebied van Ekeren. Op 28 september waren de eerste geallieerde troepen de gemeente al binnengetrokken, ter hoogte van het Laar.

Monument

“Het Essex Scottish Regiment trok Ekeren als eerste binnen, ter hoogte van de kruising van de Ekersesteenweg, de Steenstraat en De Beukelaerlaan. Vlak daarna volgden andere Canadese soldaten”, vertelt districtsburgemeester en historicus Koen Palinckx (N-VA).

Om deze belangrijke mijlpaal op gepaste wijze te herdenken, wordt het driehoekige grasveld officieel tot Canadezenplein gedoopt. Op 4 oktober 2019, precies 75 jaar na de bevrijding, wordt op het plein een monument onthuld. Hoe dat monument er zal uitzien, wordt nog volop onderzocht door het districtsbestuur. De plechtigheid maakt deel uit van de Bevrijdingsfeesten.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio