Nederlandse eerste klasse sleutelt sneller aan competitieformat: komend seizoen al twee rechtstreekse degradanten

Foto: Photo News

Nederlandse eerste klasse sleutelt sneller aan competitieformat: komend seizoen al twee rechtstreekse degradanten

Print

Komend voetbalseizoen degradeert niet alleen de nummer 18 uit de Eredivisie maar ook de nummer 17. Het was de bedoeling dat die regel pas zou gelden vanaf het seizoen 2020-2021, maar de clubs die uitkomen op het hoogste niveau in Nederland hebben na overleg met voetbalbond KNVB besloten de afgesproken veranderingen nu al in te voeren.

De wijziging moet bijdragen aan de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal in het algemeen. Er was volgens de clubs geen reden om nog een jaar langer te wachten met de invoering. Naast de kampioen zal voortaan ook de nummer 2 uit de Keuken Kampioen Divisie, de tweede klasse, naar de Eredivisie stijgen.

Tot en met dit jaar zakte alleen de laatste in de stand uit de Eredivisie. De nummers 16 en 17 speelden barrages voor het behoud. In het nieuwe format blijft de nummer 16 de nacompetitie om het behoud spelen.

Ook aan het format van de KNVB-beker wordt gesleuteld. Clubs die de groepsfase van de Champions League of Europa League bereiken, hoeven vanaf nu minder wedstrijden te spelen in het nationale bekertoernooi. Zij stromen pas in als nog 32 clubs over zijn, dat is de eerste ronde nadat de groepsfase van de Champions League en Europa League is afgerond.

Meer sportnieuws