Dus daar komen die witte vlekjes op je nagels vandaan

Fit & Gezond

Dus daar komen die witte vlekjes op je nagels vandaan

Print

Enig idee waar die vreemde witte plekjes op je vingernagels vandaan komen? Heeft het iets te maken met een calciumtekort, zoals sommigen weleens fluisteren? De wetenschap zocht het voor je uit.

De witte plekjes hebben een officiële wetenschappelijke naam: punctate leukonychia. Over het algemeen zorgen ‘trauma’s’ ervoor dat de vlekjes ontstaan. Maar stel je bij dat woord ook niet té veel voor: natuurlijk zal je nagel afzien als je vinger tussen de deur zit, maar de vlekjes kunnen ook al optreden door geregeld met je vinger tegen een tafelblad te tikken, bijvoorbeeld. Ook nagelbijten kan voor de witte plekjes zorgen of zelfs het tikken met een balpen tegen je nagels.

De plekken worden gevormd aan de basis van de nagel en groeien dan langzaam uit. Wanneer je de plekjes ziet, ben je meestal al vergeten wat er gebeurd zou kunnen zijn waardoor dat stukje wat witter oogt.

Zink

Heel zelden kan er wél iets meer aan de hand zijn. Dan gaat het niet om een calciumtekort, maar een probleem met het zinkgehalte in je lichaam. Voeding als spinazie, bonen en biefstuk kan dit verhelpen. In nog uitzonderlijker situaties kunnen de vlekjes ook wijzen op malaria, of de ziekte van Hodgkin. En kleurt je hele vingernagel wit? Dan trek je beter naar de dokter, want dat is een van de symptomen van diabetes of een hartziekte.

NIET TE MISSEN