Kan je niet om met geld? Dan ben je misschien (te) aardig

Fit & Gezond

Kan je niet om met geld? Dan ben je misschien (te) aardig

Print

Aardige mensen kunnen minder goed om met hun geld dan mensen die minder aardig zijn naar anderen toe. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek aan de Columbia Business School, verschenen in het vakblad American Psychological Association.

“We vroegen ons af of het hebben van een leuke en warme persoonlijkheid verband houdt met een slechte financiële toestand”, zegt studie-auteur Sandra Matz. “Eerder onderzoek suggereert immers dat een lief karakter wordt geassocieerd met minder geld op de rekeningen.”

Om de conclusie van de eerdere studie uit te pluizen, analyseerde Matz samen met haar team gegevens van meer dan drie miljoen mensen uit de Verenigde Staten en het Groot-Brittannië. Alle deelnemers vulden onder meer een enquête in en er werd gekeken naar hun bankgegevens, woonplaats en persoonlijkheid.

En wat blijkt? Mensen die zich meer om anderen bekommeren dan om zichzelf, kampen vaker met financiële moeilijkheden dan mannen en vrouwen die minder inzitten met anderen. Ze kunnen minder vlot sparen, ‘verliezen’ vaker rekeningen uit het oog en zitten vaker met schulden. De vorsers zien een logische reden voor dit fenomeen. “Aardige mensen zijn minder met geld bezig. Daarom kunnen er minder goed mee om.”

Ter compensatie

Toch is iemand met een aardige persoonlijkheid niet gedoemd om op een bepaald moment met financiële problemen te kampen. Als de man of vrouw in kwestie voldoende verdient, dan helpt het om de nadelen van hun vrijgevige karakter te compenseren. Dan lukt het wel om, zeg maar, vrienden af en toe te trakteren of een geldsom te lenen. Vrijgevige mensen met een laag inkomen daarentegen kunnen hun vrijgevigheid minder compenseren.

Zelf gelukkig als je je vrienden gelukkig kan maken? Dat vinden de onderzoekers heel mooi, al raden ze aan om eerst je financiën op orde te krijgen. Dan kan je volgens hen beter voor je geliefden zorgen én word je er zelf niet slechter van.

NIET TE MISSEN