Mallenaar produceert nog te veel restafval

De Mallenaar produceert nog te veel afval. Foto: foto gk

Mallenaar produceert nog te veel restafval

Print
Malle - Volgens cijfers van de Openbare Vlaamse Afval Maatschappij OVAM produceerde elke Mallenaar in 2018 gemiddeld 113 kilogram restafval.

Daarmee halen ze nipt de doelstellingen die de Vlaamse overheid de gemeenten oplegt. De gemeente Malle wil het afvalcijfer nog meer naar beneden halen. 

Schepen voor milieu Wouter Patho (N-VA) merkt een lichte verbetering tegenover het afvalcijfer van 2017. Met 116 kilogram per inwoner scoorde Malle toen echt niet goed. Hij wil het afvalcijfer nog verder naar beneden halen: "113 kilogram restafval staat gelijk aan bijna tien volle grijze afvalzakken per inwoner per jaar. Een gigantische berg. We zijn als Vlamingen en dus ook Mallenaren 's werelds beste sorteerders en recycleerders. Dat is goed, maar het probleem zit in het produceren van afval. Op dat vlak scoren we jammer genoeg ook te goed."

Restaval is het afval dat in onze grijze afvalzak terechtkomt en naar het recyclagepark wordt gebracht als grof vuil. Dat restafval wordt niet gerecycleerd maar verbrand en dat is schadelijk. Er moet dus minder in onze grijze restafvalzak. Dat kan door thuis nog beter te sorteren, maar uiteraard ook door te kiezen voor minder verpakkingen als je producten koopt.  

De ophaalkalender die door de gemeente Malle samen met IGEAN jaarlijks wordt uitgebracht, bevat verschillende goede sorteertips. Die tips moeten ervoor zorgen dat afval op de juiste plaats terechtkomt en zijn dus goed voor het milieu. Daarnaast zijn ze ook goed voor onze portemonnee, want restafval is duur afval.

Afval vermijden start bij de aankoop van onze producten. "Gelukkig staan we steeds meer stil bij de impact van ons koopgedrag. Toch zijn er nog enkele gouden regels die ervoor zorgen dan we de afvalberg al bij de aankoop verkleinen. Koop bijvoorbeeld enkel wat je nodig hebt, bij voorkeur vers, seizoensgebonden en lokaal. Vermijd individuele verpakte producten of onnodige verpakking," besluit Wouter Patho. 

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio