Celebs

Prins William voelt nog steeds “pijn die met niets te vergelijken valt” na dood van Diana

Print

In een documentaire van de BBC over mentale gezondheid heeft prins William een boekje opengedaan over het tragische verlies dat hij meemaakte toen hij als 15-jarige zijn moeder verloor. Hij benadrukte daarbij dat het belangrijk is om te praten over je gevoelens, ook voor mannen.

De Britse openbare omroep zette prins William voor de documentaire ‘A Royal Team Talk: Tackling Mental Health’ samen met voetballers Peter Crouch en Danny Rose, ex-profs Thierry Henry Jermaine Jenas en de Engelse bondscoach Gareth Southgate om te praten over mentale gezondheid en de uitdagingen die ze op dat vlak in hun carrière hebben meegemaakt.

William gaf daarbij zelf het goede voorbeeld geven en praatte openlijk over de dood van zijn moeder Diana in 1997. “Als je op zo’n jonge leeftijd een dergelijk verlies meemaakt, dan ervaar je een pijn die met niets te vergelijken valt. En dan weet je ook dat het in je leven moeilijk zal worden om iets mee te maken dat nog meer pijn zal doen dan dat. Aan de andere kant brengt het je wel dichter bij mensen die ook een dierbare hebben verloren.”

Helikopterpiloot

Het is dat laatste dat hem ook hielp bij zijn job als helikopterpiloot bij de ambulancediensten en de daarmee gepaard gaande “moeilijke emotionele gebeurtenissen”. “Je maakt dagelijks heel wat rauwe momenten mee waarbij je moet omgaan met families die net het slechtst mogelijke nieuws te horen hebben gekregen. Ik moest wel praten over wat ik daar allemaal meemaakte.”

Stijve bovenlip

En dat deed hij ook, onder meer met de campagne Heads Together die hij samen met zijn broer Harry op het getouw zette. Hij wil op die manier anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen, ook al is dat volgens hem niet altijd even evident door de zogenoemde ‘Engelse stijve bovenlip’. “Die komt van pas in moeilijke tijden, maar daarnaast moeten we wat meer ontspannen en durven te praten over onze gevoelens. We zijn geen robots. Mannen moeten beseffen dat het oké is om over mentale problemen te spreken.”

NIET TE MISSEN