Aparte initiatieven vervangen Antwerpse Fortengordel

Fort Visions op het binnenplein van Fort 5 Foto: FILIP SPOELDERS

Aparte initiatieven vervangen Antwerpse Fortengordel

Print
Edegem -

De Antwerpse Fortengordel rijdt sinds dit jaar niet meer uit. In diverse forten in de zuidrand werd dat opgevangen door een reeks activiteiten. Met de tweede editie van het kunstenfestival Fort Visions werd er vooral sfeer in het Edegemse Fort 5 gepompt.

Een opendeur en themawandelingen naar de relieken van Wereldoorlog II in Fort 2 van Wommelgem, een bezoek brengen aan de zomerbar met een vrije rondgang op het binnenplein van Fort 3 van Borsbeek en geleide erfgoedwandelingen door Fort 4 van Mortsel stonden onder meer op het programma. In navolging van vorig jaar werd het Edegemse binnenfort ingepalmd door het kunstenfestival Fort Visions. Organisator Manufactuur Cultuur zorgde voor optredens op het binnenplein. Er waren foodtrucks en er was de lancering van het nieuwe bier ‘Ready to Jump’. Ondertussen werden een aantal lokalen van het binnenfort ingenomen voor dans en kunstwerken.

“We hadden vernomen dat er een festival plaatsvond in het Fort 5 en we wilden het wel eens bezoeken. De eerste indruk is er een van gezelligheid. De locatie is natuurlijk heel speciaal en het is leuk dat we dit eens te zien krijgen. Dat het programma ook een beetje alternatief is, vinden we mooi meegenomen. We hebben voor de rest van de dag nog geen plannen, dus we zullen hier wel even blijven hangen”, zeggen Linus Ampe en Eline Busschots uit Berchem.

De Edegemnaren zelf vinden het festival eveneens een aanwinst voor hun gemeente. “De getoonde kunstwerken zijn vrij alternatief, maar dat is iedereen zijn smaak. Maar daarnaast is het echt goed dat het fort hiervoor wordt gebruikt. Het binnenfort mag gerust meer opengesteld worden doorheen het jaar. We zijn echt blij dat we dit eens van binnen hebben kunnen zien. Het was voor ons de eerste maal”, reageert het gezin Praats uit Edegem.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio