© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verrassing: Vincent Kompany keert terug naar Anderlecht als speler-coach

Vincent Kompany heeft de voetbalwereld voor de tweede keer deze ochtend verbaasd. Kompany zal terugkeren als speler-coach bij RSC Anderlecht. Een fenomenale ontwikkeling. Kompany kondigde het nieuws zelf aan op zijn Facebookpagina, Anderlecht bevestigde via de eigen sociale kanalen.

Sam Varewyck

LEES OOK.Vincent Kompany kondigt na elf seizoenen vertrek aan bij Manchester City: “De tijd om te gaan is voor mij gekomen”

Kompany heeft in het Astridpark een contract van drie seizoenen getekend. De Rode Duivel kondigde eerder op zondag aan dat hij na elf seizoenen vertrekt bij Manchester City. Vince The Prince keert nu dus terug naar de club waar het voor hem allemaal begon: Kompany doorliep bij paars-wit alle jeugdreeksen en brak op piepjonge leeftijd door in de eerste ploeg. Hij kondigde het nieuws zelf aan in het tweede deel van een open brief. In het eerste deel had hij eerder op zondagochtend zijn vertrek bij Manchester City aangekondigd.

Kompany legt in de brief haarfijn uit waarom hij deze keuze heeft gemaakt. “Marc Coucke heeft in december 2017 de club overgenomen. Wat volgde was een achterstand voor een club die robuust leek, maar breekbaar bleek. Er zit een nieuwe vibe in de club, maar de resultaten volgden niet. Toen ik vorig jaar onderweg was voor mijn internationale plicht (vermoedelijk het WK voetbal, nvdr.) stopte ik even aan de trainingsvelden om hallo te zeggen.”

Dat ene bezoekje blijkt serieus geëvolueerd te zijn. “Coucke en sportief directeur Michael Verschueren vroegen mijn mening over de situatie bij de club. Ik deelde mijn gedachten en luisterde naar hun toekomstvisie: ambitieus, moedig en vastbesloten om weer nummer één te worden. Ik bood mijn hulp aan, zonder verplichtingen, voor het geval ze die nodig hadden.”

“Later in het seizoen kwam technisch directeur Frank Arnesen er nog bij en we hebben samen wat technische sessies georganiseerd, met als onderwerp het bouwen van een sterke spelersidentiteit die gebaseerd is op mooi en aanvallend voetbal. Anderlecht heeft een traditie van een fantastische jeugdopleiding. Je zou kunnen zeggen dat ze het verleden en de toekomst hebben, maar het heden niet.”

“Niet zo lang geleden kreeg ik een telefoontje. Ze boden me nogal onverwacht de positie van speler-trainer aan. Michael en Frank legden me tot in de details uit hoe ze het praktisch zagen. Ze hadden er echt goed over nagedacht. Meneer Coucke bood me alles aan: tijd, budget, omkadering, faciliteiten. Ik was onder de indruk en geïntrigeerd door dit teken van vertrouwen. Het zette me aan het denken.”

“Het einde van dit seizoen kon niet memorabeler zijn. Ik heb hier de droom geleefd, de voorbije drie jaar heb ik hier veel geleerd van een ongelooflijke manager. Pep Guardiola heeft mijn liefde voor het spelletje weer doen ontwaken. Ik heb gezien, deelgenomen, geanalyseerd, geabsorbeerd, gestudeerd. Manchester City speelt het voetbal dat ik wil spelen, dit is het voetbal dat ik wil leren aan anderen en dat ik wil gespeeld zien worden.”

“Ik heb beslist om de uitdaging aan te gaan bij RSC Anderlecht. Speler-trainer. Ik wil mijn kennis delen met de volgende paarse generaties. En daarmee zal ik een beetje Manchester in het hart van België brengen.”

“Dit is geen tot ziens, maar tot later. En voor de Mauves, voor alle Anderlecht-fans: tot binnenkort, à très bientôt.”

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL