© ISOPIX

Controversiële act van IJsland gooit olie op het vuur door Palestijnse vlag te tonen

Nederland heeft dan wel gewonnen, maar het was toch de IJslandse inzending op het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv waar nog stevig over nagepraat wordt. Niet alleen door hun controversiële act en lied, maar ook omdat ze zwaaiden met een Palestijnse vlag toen ze in beeld gebracht werden tussen de liedjes door.

gjs

Zelden was er van tevoren zoveel controverse rond het Eurovisiesongfestival. Dat had niets te maken met de kandidaten, wel met de plaats van het gebeuren. Omdat Netta vorig jaar won, was het aan Israël om te organiseren. En door de militaire tussenkomsten in de Gazastrook werd opgeroepen tot een boycot omdat er, zo zeiden de ondertekenaars van de petitie, mensenrechten geschonden worden in het land.

Het Palestijnse conflict hing dan ook als een donkere wolk boven het gebeuren. Maar hoe vaak de organisatoren en deelnemers ook benadrukten dat er niets politiek was aan de grootste liedjeswedstrijd ter wereld, niemand kon ontkennen dat de spanning er was.

De IJslandse band Hatari deed daarvoor stevig zijn duit in het zakje. De metalheads, die erg uit de band sprongen met een controversieel heavymetallied en een bijzonder SM-achtig optreden, zwaaiden tussen de songs door gretig met een Palestijnse vlag toen ze in de backstage even in beeld gebracht werden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De IJslandse openbare omroep was er snel bij om te zeggen dat ze er niet op de hoogte was dat de groep dit zou doen.

Ook het visueel erg knappe optreden van Madonna tijdens de show zal de geschiedenisboeken ingaan als een lichtjes politiek getint. Er waren oorlogstaferelen te zien op de achtergrond, daarmee begon het al, maar mooi was ook het moment waarop de dansers arm in arm in groepjes van twee van het podium stapten. Telkens de ene met een Israëlische en de andere met een Palestijnse vlag op de rug.

Buiten de zaal waar het festival gehouden werd, waren ook heel de dag betogers aanwezig.

MEER OVER Madonna