156.000 euro voor restauratie  historisch zeiljacht Williwaw

De Williwaw. Foto: rr

:

156.000 euro voor restauratie historisch zeiljacht Williwaw

Print
Antwerpen -

De Williwaw, een als erfgoed beschermd zeiljacht, krijgt een premie van ruim 156.000 euro voor de restauratie, onder meer om roest tegen te gaan. Het schip zal worden klaargestoomd voor het evenement Water-rAnt in september. Tegen 2020 moet de restauratie helemaal operationeel zijn, met het oog op de Tall Ships Races.

Het stalen zeiljacht Williwaw werd in 1968-1970 gebouwd in opdracht van Willy de Roos. Die maakte er drie grote wereldreizen mee en schreef er ook boeken over. Het jacht werd in 2008 als erfgoed erkend, onder meer voor de rol die het speelde bij het aankaarten van de ecologische situatie van Antarctica door de Roos.

In 2018 werden al restauratiewerken aan de boot uitgevoerd, maar er kwamen nog andere problemen aan het licht: “Zo was er vergevorderde roestvorming aan het kajuitdak. Een ontmanteling toonde aan dat de patrijspoorten onherstelbaar beschadigd zijn en moeten vervangen worden”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor Erfgoed, die de subsidie toekende.

Nu in het nieuws