Dewinter hoeft met Vlaams Belang niet in regering: “N-VA voert toch ons programma uit”

Vlaams Belang heeft de hoop opgegeven om in de nabije toekomst in een regering te zitten. Maar heel erg vindt de extreemrechtse partij dat niet, zo stelde Filip Dewinter woensdag in het kopstukkendebat in De Roma. “N-VA voert nu al uit wat wij zeggen. Dan hoeven we ook niet in een regering te zitten”, aldus Dewinter.

joro

Het was de slotvraag van het kopstukkendebat van Gazet van Antwerpen en ATV. ‘Met wie zou u het willen doen na 26 mei?’. Filip Dewinter beseft dat hij verre van in de bovenste schuif ligt bij andere partijen als mogelijk coalitiepartner en verwacht dus niet snel een telefoontje. Maar als N-VA weer een centrumrechtse regering op de been kan brengen kan de Antwerpse lijsttrekker van Vlaams Belang voor het Vlaams parlement daar best mee leven. “Rond heel wat zaken zoals het Marrakeshpact, het rekeningrijden en nu ook het inschrijvingssysteem op school voert de N-VA uit wat wij zeggen. Dat de N-VA opschuift in onze richting vind ik een goede zaak. Als wij vanuit de oppositie onze rol van zweeppartij kunnen spelen, dan hebben we gedaan wat onze kiezer wil en hoeven we niet in een regering.”

HERBELEEF. Vlaamse lijsttrekkers leggen elkaar het vuur aan de schenen op kopstukkendebat GvA en ATV

© JHS

Een verveelde Liesbeth Homans had een repliek klaar. “Wij kunnen wel degelijk voor ons zelf denken. Wij hebben ook een eigen programma gemaakt, dus we pakken dat van u niet over.” De running mate van Bart De Wever op de Vlaamse lijst van N-VA wil geen partijen bij voorbaat uitsluiten. “Wel passen we voor een regering met partijen die alleen maar belastingen willen verhogen, zoals sp.a en Groen, maar ze kunnen natuurlijk nog altijd van gedachten veranderen.”

Die twee linkse partijen lijken dan weer in elkaar een goede bondgenoot te zien. “Dit debat wees uit dat Groen en sp.a veel standpunten gemeen hebben”, merkte Caroline Gennez (sp.a) op. “Uiteraard kijk ik in eerste instantie naar progressieve bondgenoten”, beaamde Meyrem Almaci (Groen).

LEES OOK. Verhit kopstukkendebat: “Elke dag vraag ik me af wat de nieuwe bocht van N-VA wordt”

Jos D’Haese, de lijsttrekker van de derde progressieve partij PVDA, zal al tevreden zijn als zijn partij een afgevaardigde naar het Vlaams parlement mag leveren. “Ik denk dat het dringend tijd wordt voor een PVDA’er in het Vlaams parlement, zodat ik mevrouw Homans ook daar aan de tand kan voelen.”

Zowel Bart Somers (Open Vld) als Koen Van den Heuvel (CD&V) hielden een pleidooi voor een regering die een warmer en opener samenlevingsbeleid voert, wat gezien kan worden als een sneer aan het adres van N-VA. “Wij willen het centrum versterken. Ik ben er van overtuigd dat de Vlaming niet van extremen houdt”, zo kregen de progressieve partijen een veeg uit de pan van Van den Heuvel.

LEES OOK. “Misschien heeft de vrouw van De Wever daar tijd voor, maar een alleenstaande moeder niet”

MEER OVER Federale verkiezingen 2019

Lees meer verkiezingsnieuws