De ontwerpster die in Brussel studeerde en sterren als Beyoncé mag kleden: wie is Marine Serre?

Foto: ISOPIX / Catwalkpictures

Mode

De ontwerpster die in Brussel studeerde en sterren als Beyoncé mag kleden: wie is Marine Serre?

Print

Begin deze week schreef de hele wereld over het nieuwe, donkere kapsel van de Amerikaanse zangeres Beyoncé. Minstens even bijzonder aan haar look was het aansluitend pakje met maanprint. Dat is ontworpen door de Franse ontwerpster Marine Serre, die in onze hoofdstad studeerde. Een style file van de vrouw, die naast Queen B ook topmodel Kendall Jenner en veel andere celebs tot haar clientèle mag rekenen.

De ontwerpster die in Brussel studeerde en sterren als Beyoncé mag kleden: wie is Marine Serre?
Kendall Jenner op Coachella Foto: ISOPIX

De naam Marine Serre doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de 27-jarige vrouw heeft al een indrukwekkend parcours in de modewereld afgelegd. Door haar eigenzinnige ontwerpen wordt ze momenteel heel erg door de A-listers in Hollywood geapprecieerd. Beyoncé heeft een catsuit van haar hand in haar garderobe hangen en Kendall Jenner werd in april op de festivalweide van Coachella gesignaleerd met handschoenen van de ontwerpster. Een trui met de maanprint heeft ze ook in haar bezit. Ook de Britse ster Dua Lipa, Ariana Grande, MIA, Rihanna, Cate Blanchett en Bella Hadid zijn fan.

Serre is afkomstig uit het Franse Brive-la-Gaillarde, gelegen op zo’n dikke twee uur rijden van Bordeaux, maar heeft een rechtstreekse link met ons Belgenlandje. Ze studeerde in 2017 cum laude af aan de Brusselse modeschool La Cambre. Haar afstudeercollectie was meteen genomineerd voor een prestigieuze Prix LVMH, een prijs waarmee jong ontwerperstalent in de kijker wordt geplaatst.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MARINE SERRE - FUTUREWEAR (@marineserre_official) on

 

Prestigieuze prijs

De ontwerpster die in Brussel studeerde en sterren als Beyoncé mag kleden: wie is Marine Serre?
Een jas met sleutelhangers

De jury, waarin onder meer Demna Gvasalia van het Franse modehuis Balenciaga zetelde, riep haar uit tot winnares. Dat leverde haar een geldprijs van 300.000 euro op én een jaar begeleiding bij het luxe-conglomeraat LVMH, dat onder meer Louis Vuitton, Celine en Rihanna’s Fenty in de merkenportefeuille heeft zitten. Dat heeft haar carrière geen windeieren gelegd. De overwinning leidde onder meer tot een mooi artikel in de prestigieuze New York Times en Galeries Lafayette lanceerde haar afstuudeercollectie ‘A radical call for love’ aan in de verkooppunten. Ook luxueuze online boetieks waaronder Nordstrom en SSENSE kochten haar creaties in. Momenteel worden haar ontwerpen, die starten vanaf 370 euro voor een legging, in zo’n honderd winkels aangeboden.

Serre, die vroeger op een heel hoog niveau tenniste, volgde tijdens haar opleiding in 2012 stage bij de Belgische ontwerpster Annemie Verbeke. Zij merkte meteen haar talent op en bejubelt de Française omdat ze een “formidabel grafisch gevoel” heeft en “sensualiteit” in haar creaties legt. Modejournaliste Veerle Windels schreef eerder in een artikel in De Standaard vol lof over de jonge ontwerpster omdat ze recycleert. Zo gebruikt ze in haar collecties neopreen uit de duikwereld, koersbroekjes uit het wielerpeloton en bodysuits uit de atletiek. In haar vorige wintercollectie gaf ze vierduizend zijden sjaals een nieuw leven, terwijl afgedankte sleutelhangers en kinderlakens een tweede kans krijgen in haar zomercollectie.

Mode voor millennials

De ontwerpster die in Brussel studeerde en sterren als Beyoncé mag kleden: wie is Marine Serre?
Zelf omschrijft Serre haar stuks als ‘future wear’

“Serre doet niet aan makkelijke mode, ze doorbreekt codes, combineert invloeden uit verschillende werelden en gaat verder waar anderen ophouden. Ze zet oude prints naast nieuwe en mixt sportmaterialen met technische stoffen. Ze wil mode maken die de realiteit reflecteert. De tijdgeest heeft ze in ieder geval mee. Millennials zweren vandaag bij sportswear, bij voorkeur voorzien van genoeg logo’s”, schreef ze onder meer. En dat halve maantje dat op veel stuks terugkomt? Dat heeft naar eigen zeggen niets met de islam te maken, maar is louter een logo dat ze overhield na een onderzoek naar 19de-eeuws Marokkaans design. Serre, die in 2019 ook een samenwerking met een samenwerking met Nike en Converse aan haar CV mag toevoegen - wil in geen geval aan religie of politiek gekoppeld worden.

NIET TE MISSEN