Patrick Lefevere niet te spreken over beslissing van jury in Californië: “Oneerlijk en een gevaarlijk precedent”

Ondanks pech, foutrijden en een valpartij blijft Tejay van Garderen in het geel. Met dank aan de jury, tot grote frustratie van Patrick Lefevere. Foto: RR

Patrick Lefevere niet te spreken over beslissing van jury in Californië: “Oneerlijk en een gevaarlijk precedent”

Print

Chaos woensdag in de vierde rit van de Ronde van Californië. Tejay van Garderen verloor bijna een minuut door pech en leek afscheid te moeten nemen van zijn gele leiderstrui. Door een beslissing van de jury werd de Amerikaan echter alsnog in dezelfde tijd geplaatst als de winnaar. Een beslissing waarover Patrick Lefevere niet te spreken is.

Na materiaalpech door een val op 10 km van het eind wisselde Tejay van Garderen (EF Education First) van fiets en ging hij verder met die van ploegmaat Lachlan Morton. Hij begon aan een achtervolging, miste een bocht doordat zijn ploegmaat met een andere remopstelling rijdt, en verloor opnieuw tijd. Wat later werd hij opgehouden door een valpartij, die net voor de 3km-lijn plaats vond, en finishte hij dus als 51ste, op 51 seconden van winnaar Jakobsen. Weg gele trui, maar de UCI-jury nam een andere beslissing en zette de tijd van de groep, waar de Amerikaan deel van uitmaakte, in de tijd van de winnaar. “De jury heeft beslist om de renners die getroffen werden door de massale valpartij, die gebeurde net voor de grens van drie km, en de blokkage die daarop volgde, te plaatsen in dezelfde tijd als de winnaar”, was de officiële uitleg.

Van Garderen blijft zo in de gele leiderstrui, met zes seconden bonus op Gianni Moscon en zeven op Kasper Asgreen van Deceuninck-Quick Step.

“Als de heer Philippe Mariën besluit de regels van de UCI te overtreden moeten we in de toekomst geen algemeen klassement meer bijhouden in rittenkoersen, enkel een puntenklassement”, was manager Patrick Lefevere op Twitter niet te spreken over de beslissing van de (Belgische) wedstrijdcommissaris. “Ons team Deceuninck-Quick Step vocht als leeuwen om vooraan te blijven en te proberen te winnen. En om valpartijen te vermijden. Maar mijnheer Mariën zet Tejay van Garderen terug op de eerste plaats. Dit is een zeer gevaarlijke precedent en ik ben absoluut tegen zijn beslissing. Ik ben benieuwd wat andere ploegen daarvan vinden. De VAR-jury bepaalt de podiumwinnaar en de voorzitter van de jury de gele trui. Van Garderen verloor misschien 15 seconden. Helemaal oneerlijk tegenover de jongens die voor de overwinning vochten.”

“Reglementen zijn er om gerespecteerd te worden”, voegde hij daar later nog aan toe. “Nu gaan de VAR-commissarissen ook beslissen wie de rit wint. Het peloton weet heel goed wie de gevaarlijke mannen zijn in de sprint. De stakkerds hebben nog nooit een peloton van binnenin gezien.”

“Twee maten en twee gewichten”

Ook onze wielerjournalist Hugo Coorevits kon zich niet vinden in de beslissing van de jury: “Wat een blackout-dag voor de internationale commissarissen: zie de sprint van de Giro, de sprint van Duinkerke en de Comedy Capers met Van Garderen in Californië. Het is een schande, UCI. Twee maten en twee gewichten!”

Meer sportnieuws