N-VA onder vuur rond schoolkamperen: “Misschien heeft de vrouw van De Wever daar tijd voor, maar een alleenstaande moeder niet”

Print
Antwerpen -

Liesbeth Homans had het woensdagavond op het kopstukkendebat in De Roma niet onder de markt tijdens de discussie over onderwijs. Haar partij, de N-VA, legde zich binnen de Vlaamse regering dwars tegen een algemene uitrol van het centraal aanmeldingsregister. “Ik snap niet dat je anno 2019 nog kan verdedigen dat ouders moeten kamperen voor de schoolpoort”, zei Caroline Gennez (sp.a) verbolgen en ze was daarin niet alleen.

HERBELEEF. Vlaamse lijsttrekkers leggen elkaar het vuur aan de schenen op kopstukkendebat GvA en ATV

Het kamperen voor de schoolpoorten is nog niet helemaal verleden tijd. Dat is voor een groot deel te danken aan de N-VA die zich binnen de schoot van de Vlaamse regering verzette tegen het verplicht invoeren van het centraal aanmeldingssysteem. “Ik heb zelf ook twee dagen in een skipak voor de school van mijn kinderen gezeten”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder deze maand om de nadelen van het kamperen te minimaliseren.

LEES OOK. De Wever verkiest schoolkamperen boven sociale mix: “Ik heb zelf ook twee dagen in skipak voor school gezeten”

Tijdens het kopstukkendebat van Gazet van Antwerpen en ATV, woensdag in De Roma, verdedigde Vlaams minister Liesbeth Homans, tweede plaats na De Wever op de Vlaamse lijst, het partijstandpunt. “Vinden wij kamperen leuk? Nee, maar wij zijn absolute voorstander van vrije schoolkeuze. Het centraal aanmeldingsregister hypothekeert die eerste keuze.”

N-VA onder vuur rond schoolkamperen: “Misschien heeft de vrouw van De Wever daar tijd voor, maar een alleenstaande moeder niet”
Liesbeth Homans kreeg onder meer de wind van voren van Koen Van den Heuvel en Bart Somers Foto: JHS

Homans kreeg vervolgens vijf van de zes lijsttrekkers in het debat over zich heen. “Ik snap niet dat je kan verdedigen dat er in 2019 nog ouders moeten kamperen voor de schoolpoort”, fulmineerde sp.a-lijsttrekster in Antwerpen Caroline Gennez. “Misschien heeft de vrouw van De Wever niet zoveel te doen en kan zij daar gaan zitten, maar heel wat andere mensen hebben niet dat netwerk.”

Gennez kreeg bijval van Open Vld-lijsttrekker Bart Somers. “We hadden het zonet over manieren om mensen uit de armoede te tillen. Maar hoe zou een alleenstaande moeder moeten gaan kamperen als we ze aan het werk willen krijgen?”

Groen-voorzitster Meyrem Almaci ziet in het gewijzigde standpunt van N-VA een zoveelste U-bocht van de partij. “Wij moeten absoluut af van het schoolkamperen.” Zij counterde het vrije keuze-argument van N-VA door te wijzen naar de stad Gent. “96% van de ouders kreeg er via het centraal aanmeldingsregister meteen de voorkeurschool. In Antwerpen moet nu vooral ingezet worden op het wegwerken van de capaciteitsproblemen.”

Ook CD&V-minister Koen Van den Heuvel viel N-VA aan op haar bochtenwerk. “Ik rolde met mijn ogen toen Bart De Wever zijn flipflop hierover inzette. Het is waar dat niet iedereen met dit inschrijvingssysteem zijn eerste schoolkeuze krijgt, maar wie achteraan in de rij staat bij het kamperen kan ook uit de boot vallen.”

Homans kreeg enkel een beetje bijval van Filip Dewinter van Vlaams Belang. “Er wordt voornamelijk gekampeerd voor witte scholen, kwaliteitsscholen. Ik begrijp de bezorgdheid dat ook die scholen concentratiescholen dreigen te worden.”

LEES OOK. Verhit kopstukkendebat: “Elke dag vraag ik me af wat de nieuwe bocht van N-VA wordt”

Lees meer verkiezingsnieuws