Langer leven? Drink dan niet meer dan zes kopjes koffie per dag

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Langer leven? Drink dan niet meer dan zes kopjes koffie per dag

Print

Vanaf zes kopjes per dag is koffie slecht voor het hart. Dat stellen wetenschappers verbonden aan de universiteit van Zuid-Australië in het wetenschappelijk vakblad The American Journal of Clinical Nutrition. Het is de eerste keer dat een maximumgrens voor koffiegebruik wordt bepaald.

Een team onderzoekers raadpleegde de Britse databank Biodata met de gegevens van bijna 350.000 mensen erin. Die bevat onder meer informatie van hun cafeïne-inname en eventuele hart- en vaatziekten. Op basis van de gegevens, kwamen de vorsers tot de vaststelling dat zes kopjes koffie per dag consumeren het maximum is als je je hart gezond wil houden. Deze richtlijn geldt ook voor mannen en vrouwen die dragers zijn van het gen CYP1A2, waarmee cafeïne nochtans vier keer sneller afgebroken wordt. “Zij blijven niet gevrijwaard van de nadelen”, zegt hoofdonderzoeker professor Elina Hyppönen.

“Koffie is het meest gebruikte genotmiddel ter wereld. De drank maakt ons wakker, stimuleert onze energie en helpt ons te focussen”, zegt ze. “De meeste mensen zijn het erover eens: als je veel koffie drinkt, voel je je misschien zenuwachtig, prikkelbaar of misschien zelfs misselijk. Dat komt omdat cafeïne je lichaam helpt om sneller en harder te werken. De symptomen kunnen ook betekenen dat je je limiet qua koffie-inname hebt bereikt.”

De wetenschappers beklemtonen aan de hand van eerdere onderzoeken dat koffie het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen en de bloeddruk doet stijgen. “Een hoge bloeddruk is een bekend gevolg van overmatig gebruik van cafeïne”, voegt Hyppönen eraan toe. De vorsers raden mensen die een gezond hart en een gezonde bloeddruk willen aan om dagelijks de grens van zes kopjes koffie niet te overschrijden. “Op basis van onze gegevens blijkt deze hoeveelheid het kantelpunt. Na zes kopjes begint cafeïne het cardiovasculaire risico negatief te beïnvloeden.” Concreet gaat het over 22 procent meer kans om last te ondervinden van hartgerelateerde gezondheidsproblemen.

NIET TE MISSEN