© Photo News

Zo reageren andere partijen op verhoging pensioenleeftijd

“Als de levensverwachting stijgt, zal ook de wettelijke pensioenleeftijd naar omhoog moeten gaan”. Dat zei Bart De Wever (N-VA) gisteren in Terzake, waarin hij ook zegt te willen kiezen voor een systeem waarbij de wettelijke pensioenleeftijd met een maand zou stijgen om zo grote schokken te vermijden. “Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.” Hoe denken andere partijen daarover?

rvs, blg, sir

CD&V-voorzitter Wouter Beke tweette: “We moeten met zijn allen wat langer werken, om de pensioenen betaalbaar te houden. De hervorming die we hebben afgesproken, voeren we uit. Maar van een verdere verhoging is geen sprake met CD&V. Laat dat heel duidelijk zijn!”

Open Vld’er en voormalig Pensioenminister Vincent Van Quickenborne is ook duidelijk: “Sp.a en Groen wil volledig pensioen na 42 jaar werken. Onbetaalbaar. N-VA wil pensioenleeftijd naar 68 en meer. Onhaalbaar”, luidt het op Twitter. Open Vld houdt vast aan 45 jaar werken, met flexibele pensioenleeftijd van 63 tot 67 naargelang men begint te werken op 18 tot 22 of meer, verduidelijkt Van Quickenborne. Voorzitster Gwendolyn Rutten stelt: “De prioriteit vandaag is om ervoor te zorgen dat mensen die langer willen werken dat ook kunnen doen. Zo brengen we de werkelijke en de wettelijke pensioenleeftijd dichter bij elkaar.”

Vlaams Belang noemt de uitspraken van De Wever tot slot ‘onaanvaardbaar’. ‘U bent nog niet genoeg uitgeperst!’, aldus voorzitter Tom Van Grieken op Twitter. ‘Nog wat langer werken? Neen dank u.’

Ook Groen-kamerlid Kristof Calvo wil niet weten van een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. “De keuze op 26 mei wordt met de dag duidelijker. De voorbije dagen zagen we een boycot en een lastercampagne tegen alles wat zorgt voor meer eerlijkheid. En dan lanceert Bart De Wever dit. Met Groen in de regering gebeurt dit niet. Niet de pensioenleeftijd, maar het pensioen van mensen moet omhoog”, reageert hij in een mededeling.

De Vlaamse socialisten willen de pensioenleeftijd terug naar 65. Sp.a vindt dat mensen met pensioen moeten kunnen na een loopbaan van 42 jaar. Terwijl Peter Mertens, PVDA-voorzitter, dan weer zegt: “Werken tot 70 jaar? Neen bedankt!”

De MR is niet van plan om de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen tijdens de volgende legislatuur, zei MR-campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez woensdag op RTL. De stelling van De Wever “niet noodzakelijk relevant”. De kostprijs van de pensioenen stijgt immers tot 2030, maar zal daarna volgens de verwachtingen terug dalen.

Elio Di Rupo, voorzitter van PS, klonk stelliger op Twitter: “Is hij op zijn hoofd gevallen? Kent hij het echte leven van de mensen?”

MEER OVER Federale verkiezingen 2019

Lees meer verkiezingsnieuws