DISCUSSIE. Moet de pensioenleeftijd nog omhoog? Waarom wel/niet?

Bart De Wever noemt een stijging van de pensioenleeftijd “de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.” Foto: ISOPIX

DISCUSSIE. Moet de pensioenleeftijd nog omhoog? Waarom wel/niet?

Print

Met de stijgende levensverwachting, moet ook de pensioenleeftijd nog verder omhoog, vindt NVA-voorzitter Bart De Wever. CD&V vindt de verhoging tot 67 jaar voldoende. PVDA, Vlaams Belang en S.P.A. willen die zelfs terugschroeven tot 65 jaar.

Tegen 2030 zal de wettelijke pensioenleeftijd verhoogd zijn tot 67 jaar. Dat is volgens De Wever nog niet hoog genoeg om de kosten van de vergrijzing te dekken. Zijn partij wil vooral de gemiddelde effectieve pensioenleeftijd, die in 2019 op 61 jaar ligt, verder verhogen naar 63 jaar in 2024.

De Wever denkt eraan, naar het voorbeeld van Denemarken, een notioneel systeem in te voeren. Dat houdt in dat de pensioenleeftijd, niet met schokken, maar maand per maand zou opschuiven.

Er volgden meteen heel wat reacties. PVDA, Vlaams Belang en S.P.A. pleiten er zelfs voor om de pensioenleeftijd opnieuw naar 65 jaar te verlagen. CD&V gelooft wel in het belang van de verhoging tot 67 jaar, maar is niet te spreken van een verdere verhoging.

Wat vind jij van een systematische stijging van de pensioenleeftijd ? Of toch liever terug naar een wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar? En waarom?

Discussieer mee via onderstaand invulformulier. Een selectie van de reacties wordt donderdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws