© Photo News

Operatie Aderlating breidt uit: na Alessandro Petacchi drie andere (ex-) renners genoemd, waarvan eentje niet meer in de Giro start

Dinsdag viel de naam van voormalig topspurter Alessandro Petacchi in de doping zaak Operatie Aderlating. Woensdag zijn daar nog eens drie namen bijgekomen: Kristijan Koren, Kristijan Durasek en Borut Bozic.

Vincent Van Genechten

Operatie Aderlating is het dopingschandaal dat afgelopen winter uitbrak tijdens het wereldkampioenschap Noorse ski. Wielrenners Denifl en Preidler bleken al betrokken te zijn in het schandaal dat draait rond de Duitse arts Mark Schmidt. Dinsdag beweerden de kranten Le Monde en Corriere della Sera dat ook Petacchi betrokken partij is.

De Italiaan zou twee jaar klant zijn geweest van Schmidt. In die periode zou Petacchi zich schuldig hebben gemaakt aan bloeddoping, meer bepaald in 2012 en 2013. Hij reed toen voor Lampre-ISD en Quick Step. Petacchi is momenteel in de Giro aan de slag als commentator voor de Italiaanse staatstelevisie RAI. Hij ontkent in alle toonaarden.

Woensdag komt La Gazzetta dello Sport met drie nieuwe namen. De eerste is de Sloveen Kristijan Koren, die momenteel voor Bahrain Merida deelneemt aan de Ronde van Italië. De tweede is de Kroaat Kristijan Durasek, die voor UAE-Emirates in de Ronde van Californië zit. De derde is ook een Sloveen, Borut Bozic. Die stopte vorig jaar met koersen en werkt nu voor Bahrain-Merida.

Het trio is door de UCI, samen met Petacchi, voorwaardelijk geschorst. Koren zal dan ook niet van start gaan in de vijfde rit van de Giro.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder deze week gaf voormalig Duits wielrenner en baanwielrenner Danilo Hondo in een interview aan de Duitse zender ARD toe tijdens zijn carrière aan bloeddoping gedaan te hebben. Hondo zou deel uitgemaakt hebben van het dopingnetwerk uit Erfurt. Na de onthullingen werd hij meteen ontslagen als bondscoach van Zwitserland.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio