Elke week wordt minstens één postbode gebeten door een hond (en dat kost Bpost veel geld)

Elke week wordt minstens één postbode gebeten door een hond (en dat kost Bpost veel geld)

Print

Vorig jaar werden in ons land 79 postbodes gebeten tijdens hun dienst. En dat kost Bpost veel geld, want in één op de drie gevallen was de beet zo ernstig dat er ziekteverlof bij te pas kwam.

Maar liefst 253 ziektedagen waren in 2018 het gevolg van een hondenbeet. De post heeft de financiële kost op ruim 250.000 euro geraamd. Een stuk wordt wel gerecupereerd via de verzekering van de eigenaar van de hond. Als die gevonden wordt.

Open VLD-Kamerlid Sandrine De Crom pleit nu voor een verplichte cursus “omgaan met honden” in de opleiding tot postbode. “Het zou veel incidenten en leed kunnen vermijden”, zegt ze. “Het gaat niet enkel om de beetwonden op zich, de postbode kan nadien ook angst hebben om nog post te bedelen naar een huis waar een hond aanwezig is.”

Bpost zegt dat ze nu al workshops houdt en ziet een verplichte cursus niet zitten, omdat niet elke postbode honden tegenkomt op zijn of haar ronde. Volgens Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck wordt vooral ingezet op preventie. “Als er een probleem gemeld wordt, gaan we in gesprek met de eigenaar. Meestal is het dan meteen opgelost.”

Nu in het nieuws