Nieuwe patiënt met legionellabesmetting opgenomen in ziekenhuis

Nieuwe patiënt met legionellabesmetting opgenomen in ziekenhuis

In het Sint-Lucas Ziekenhuis in Gent is vandaag opnieuw iemand binnengebracht met een legionellabesmetting. De persoon komt net zoals vele van de andere slachtoffers uit Evergem. Dat brengt het aantal op 17 personen. Gisteren meldde het Agentschap voor Zorg en Gezondheid ook al dat de besmetting een eerste dodelijk slachtoffer had geëist.

Opnieuw is er een besmetting van legionella vastgesteld. Dat brengt het totaal op 17 personen. Het Agentschap voor Zorg en Gezondheid was hoopvol aangezien de laatste patiënt zich zondag meldde in het ziekenhuis, maar dinsdag trok opnieuw een patiënt naar het ziekenhuis. “Deze nieuwe patiënt kreeg de eerste ziekteklachten op 9 mei, in dezelfde periode dus als de patiënten van de afgelopen dagen. De patiënt is dus niet op een later tijdstip ziek geworden dan de andere patiënten, in dat opzicht verandert deze nieuwe patiënt niets aan onze inschatting van de situatie. Het gaat om een inwoner van de gemeente Evergem, wat opnieuw bevestigt dat de besmetting in die buurt moet gebeurd zijn”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Het agentschap zoekt ondertussen naar de bron, maar vreest die niet te zullen vinden. Er werden waterstalen genomen in de koeltorens in het Gentse Havengebied, maar het zal nog tot volgende week duren eer daar concrete resultaten uitkomen. Al is het mogelijk dat de bron ondertussen al verdwenen is.

Maandagavond eiste de besmetting al een eerste dodelijk slachtoffer. De vijftigjarige Hervé Férodet stierf in het UZ Gent aan de gevolgen van de legionellabesmetting.

.

Nu in het nieuws