© BELGA

Opgravingswerken potvis Valentijn nu al afgelopen

De opgravingswerken voor potvis Valentijn in Koksijde, die maandagavond van start gingen, zijn dinsdagavond al afgerond. Oorspronkelijk zouden ze een volledige week in beslag nemen. Het team van de UGent versnijdt het kadaver nu voor vervoer. Later wordt de potvis tentoongesteld in het visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke.

© FRED DEBROCK

De opgravingswerken van de potvis verliepen een pak vlotter dan verwacht. “Het was normaal de bedoeling om maandag gewoon het kadaver bloot te leggen. Uiteindelijk hebben we maandagavond al een eerste stuk van het skelet uit de put kunnen halen. Dinsdag kon het laatste stuk er al uitgehaald worden”, vertelt woordvoerder Jadrana Demoen van het NAVIGO-museum.

Door de snelle vooruitgang kon een vijftiental studenten van de UGent dinsdagmiddag al beginnen met het versnijden van het kadaver. “Wij zijn tevreden met het snelle verloop van de werken. Dat hebben we te danken aan een zeer goede voorbereiding met de verschillende partners”, zegt Demoen.

De put is ondertussen volledig gedicht en bezoekers kunnen de site niet langer bezoeken. Geïnteresseerden kunnen alles wel nog volgen via de webite van het NAVIGO-museum. Later deze week wordt de potvis naar campus Merelbeke vervoerd.