Ravage door valpartij in de Giro: Carapaz wint de rit, Dumoulin verliest veel tijd

Foto: AFP

Ravage door valpartij in de Giro: Carapaz wint de rit, Dumoulin verliest veel tijd

Print

Richard Carapaz heeft de vierde etappe in de Giro op zijn naam geschreven. De Ecuadoriaan van Movistar hield in de straten van Frascati nipt een sprintende Caleb Ewan af. De etappe werd ontsierd door een zware valpartij op zes kilometer van de streep. Het voornaamste slachtoffer was ex-winnaar Tom Dumoulin, die na vier minuten tijdverlies een tweede eindzege in de Giro allicht op zijn buik mag schrijven. Ook andere favorieten zoals Mikel Landa liepen schade op. Primoz Roglic ontliep de valpartij en staat steviger in de roze trui

De vierde etappe stuurde de renners van Orbetello, de aankomstplaats van maandag, naar Frascati, in de zuidelijke rand van Rome. Frascati: waar Stan Ockers in 1955 de wereldtitel veroverde. Dit keer vielen aan de start weinig sensationele vooruitzichten te horen. In tegenstelling tot daags voordien, toen onheilspellende berichten gingen over de wind die het peloton in de slotkilometers alle kanten uit zou blazen. Uiteindelijk viel het enige ophefmakende nieuws dus te rapen met de declassering van Elia Viviani ten voordele van zijn Colombiaanse gabber Fernando Gaviria, die daar niet blij mee was.

Met 235 kilometer in het verschiet over voortdurend golvende wegen, was het uitkijken naar de klassieke lange ontsnapping. Die kwam er ook, zo goed als direct na de start. Drie Italianen tekenden ervoor: Marco Frapporti (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani) en Damiano Cima (Nipo-Fantini). Eerstgenoemde, ’s ochtends 127ste in de stand op 6’19’’ van Primoz Roglic, profiteerde van de vrijgeleide die het peloton hen verleende, om binnen de kortste keren virtueel rozetruidrager te worden. Meer viel er aanvankelijk niet te beleven. Begrijpelijk, met een derde lange etappe op rij. 654 kilometer op drie dagen. Van het “goede” te veel, heet dat.

Ravage door valpartij in de Giro: Carapaz wint de rit, Dumoulin verliest veel tijd
Foto: AFP

Werkpaard De Gendt

De voorsprong van het trio zou na 45 kilometer zelfs oplopen tot 12’34’’, maar dan namen de mannen van Jumbo-Visma hun verantwoordelijkheid als ploegmaats van de leider. Heel even slechts, maar toch genoeg om de anderen aan te porren. En dus zette Thomas De Gendt zich net als daags voordien kilometers lang aan de kop van de bende. Mee door zijn inspanningen kelderde de voorsprong. Toen die zowat gehalveerd was, vonden de mannen van Lotto-Soudal en die van Groupama-FDJ – de meest ijverigen – het voorlopig welletjes en mochten Frapporti en co verder kabbelen met een boni die lang bleef schommelen rond de zeven minuten, zelfs opnieuw klom richting negen minuten.

Ravage door valpartij in de Giro: Carapaz wint de rit, Dumoulin verliest veel tijd
Foto: AFP

Aan het spelletje jojo tussen spits en achtervolgers kwam pas een einde op zowat zeventig kilometer van de streep, toen zowel Deceuninck-Quick Step met Pieter Serry (voor Viviani, de pineut van maandag), UAE (Gaviria) als Bora (Ackermann) een pion vol aan het werken zette. Uiteindelijk werden ook de nodige treintjes op de rails gezet om de illusies van het koptrio definitief te fnuiken. Desondanks duurde het nog tot op tien kilometer van de finish vooraleer Maestri en Frapporti als laatste “overlevenden” van een vlucht van bijna 225 kilometer werden ingerekend. Net bijtijds om de troepen te schikken voor de rush naar de slotklim.

Op zes kilometer van de meet zorgde een dom manoeuvre van INEOS-renner Puccio in het peloton voor een zware valpartij. Tom Dumoulin was het belangrijkste slachtoffer. Maar ook een resem andere topfavorieten stonden te voet. Roze trui Roglic ontsnapte aan alle miserie en stormde met een klein groepje naar de meet.

Op de slothelling sloop Richard Carapaz (Movistar) vooraan weg. De 25-jarige Ecuadoriaan hield in de laatste rechte lijn nipt een sprintende Caleb Ewan (Lotto-Soudal) af. Voor Carapaz, die vorig jaar vierde werd in het eindklassement, is het zijn tweede ritzege ooit in de Giro.

Ravage door valpartij in de Giro: Carapaz wint de rit, Dumoulin verliest veel tijd
Caleb Ewan is te laat. Foto: BELGA

Roze trui Roglic pakte zestien seconden op het gros van zijn concurrenten: Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Vincenzo Nibali, Bob Jungels en David Formolo. Mikel Landa verloor zelfs iets meer dan 40 seconden. Roglic telt in het algemeen klassement al 35 seconden voorsprong op eerste achtervolger Simon Yates.

Tom Dumoulin mag een tweede zege in de Giro op zijn buik schrijven. De Nederlander kwam met een zwaar bebloede knie op vier minuten van Roglic over de meet. Het is maar de vraag of Dumoulin woensdag nog van start zal gaan, hij ging alvast naar een lokaal hospitaal om de schade te taxeren. Dumoulin staat na vier etappes op de 56e plaats in het algemeen klassement, op 4 minuten en 30 seconden van Roglic.

Matti Breschel en Daniel Navarro gaven dinsdag op.

Rituitslag

1. Richard Carapaz (Ecu/MOV)

2. Caleb Ewan (Aus/LTS) op 0:00

3. Diego Ulissi (Ita/UAD) 0:00

4. Pascal Ackermann (Dui/BOH) 0:02

5. Florian Sénéchal (Fra/DQT) 0:02

6. Primoz Roglic (Sln/TJV) 0:02

7. Valerio Conti (Ita/UAD) 0:14

8. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:18

9. Arnaud Démare (Fra/GFC) 0:18

10. Simon Yates (GBr/MTS) 0:18

Bekijk hier de volledige rituitslag en het klassement

Klassement

1. Primoz Roglic (Sln/TJV)

2. Simon Yates (GBr/MTS) op 0:35

3. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:39

4. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:44

5. Diego Ulissi (Ita/UAD) 0:44

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:49

7. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:55

8. Damiano Caruso (Ita/TBM) 0:56

9. Bob Jungels (Lux/DQT) 01:02

10. Davide Formolo (Ita/BOH) 01:06

Meer sportnieuws