Bart De Wever snoeihard voor Groen: “Ze wíllen niet besturen en ze kúnnen het ook niet”

Bart De Wever en Meyrem Almaci Foto: BELGA

Bart De Wever snoeihard voor Groen: “Ze wíllen niet besturen en ze kúnnen het ook niet”

Print
Antwerpen -

Dat het niet goed botert tussen Bart De Wever en Groen is in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen meer dan ooit een understatement. “Ze wíllen niet besturen en ze kúnnen het ook niet: ik zie daar geen schepenen of ministers uit komen”, zo is Bart De Wever snoeihard voor de partij van Meyrem Almaci in een interview in Humo deze week. De Antwerpse burgemeester blikt ook terug op de moord op Julie Van Espen (“Ik was daar echt niet goed van”) en hij neemt het op voor jusitieminister Koen Geens.

De kans dat er na 26 mei op federaal of Vlaams vlak een regering wordt gevormd met daarin N-VA en Groen lijkt onbestaande. In een interview met het weekblad Humo rekent de Antwerpse burgemeester en partijvoorzitter af met de ecologisten. Daarin heeft hij het andermaal over zijn schrikbeeld van Kristof Calvo als premier van België. “Dat is mijn ultieme nachtmerrie.”

Gelooft u in de klimaatoplossingen van Groen of sluit u toch meer aan bij de visie van N-VA? Doe hier de test!

Loser

De wapenstilstand na de oorlog met links die De Wever aankondigde op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen was van korte duur. De Antwerpse groenen worden niet gespaard na de afgesprongen onderhandelingen in het najaar van 2018. Dat Groen beweert dat De Wever hen had beloofd om samen een Vlaamse regering te vormen als ze in Antwerpen samen in zee zouden gaan, weerlegt hij stellig. Volgens De Wever nam Groen de onderhandelingen zelf nooit serieus.

“Ik heb niemand garanties gegeven. Níémand. Ik zal u zeggen hoe het is gegaan. De dag na de gemeenteraadsverkiezingen kwam Wouter Van Besien naar hier in het gezelschap van twee gemeenteraadsleden. Met zo’n delegatie wek je niet de indruk dat je komt om zaken te doen, eerder om mij bezig te houden. Als het ernstig was, had hij Meyrem Almaci meegebracht. Denkt u echt dat ik tegenover zo’n delegatie ga marchanderen over de Vlaamse regering? Staat hier ‘loser’ op mijn voorhoofd?”, trekt De Wever van leer in Humo. De twee gemeenteraadsleden die Wouter Van Besien naar de onderhandelingstafel meenam waren Freya Piryns en Ikrame Kastit.”

“Ik heb hun wel gezegd: ‘We spreken over Antwerpen, maar als het niks wordt, zullen we ook over zes maanden niet met elkaar praten.’ [...] Ze wíllen niet besturen en ze kúnnen het ook niet: ik zie daar geen schepenen of ministers uit komen. Hun ‘njet’ was een opluchting. Inhoudelijk en menselijk klikt het niet.”

Bart De Wever snoeihard voor Groen: “Ze wíllen niet besturen en ze kúnnen het ook niet”
Freya Piryns, Wouter Van Besien en Ikrame Kastit hebben er net onderhandelingen met Bart De Wever opzitten in Antwerpen. Foto: ISOPIX

Fin de carrière

In het interview beaamt De Wever dat hij nu meer ontspannen toeleeft naar de verkiezingen dan een half jaar geleden naar de gemeenteraadsverkiezingen. De Wever zag het spookbeeld van zijn politieke einde toen al opdoemen. “Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen ben ik meer op mijn gemak. Door onze overwinning in Antwerpen viel er een grote last van mijn schouders. Ik zat min of meer in de positie van Patrick Janssens in 2012: als ik verloor en men lichtte me uit het zadel, dan was dat het einde geweest voor mij. Je kunt niet zeggen dat je Vlaanderen gaat veroveren als je net Antwerpen hebt verloren. Een subtopper kan zoiets nog onder de mat vegen, maar een topper gaat all-in, en als hij verliest, is het gedaan.” De zege van N-VA in Antwerpen ziet De Wever als “het ideale lanceerplatform” voor deze verkiezingen.

Julie Van Espen

De Wever komt ook nog even terug op de moord op Julie Van Espen in zijn stad. Op het moment dat de zoektocht naar haar lichaam op kruissnelheid kwam, zat hij in het nabijgelegen Sportpaleis naar de Champions League-wedstrijd van de Antwerp Giants te kijken. “Toen de politie me meldde dat haar bebloede kledij was gevonden, wist ik al: dit zit fout. Ik was daar echt niet goed van. Dit drama raakt de hele samenleving, omdat het zo’n perfect meisje was, en zo’n perfecte smeerlap.” De Wever belooft ook een onderhoud met de vriendinnen van het slachtoffer. “Ik zal hen - ver van de media - ontvangen om te luisteren wat we voor hen kunnen doen.”

De Wever weigert dit drama politiek aan te grijpen en zet zelfs de fel belaagde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit de wind. “Behalve Vlaams Belang heeft geen enkele partij zijn ontslag gevraagd. Terecht. Ik kan me perfect inbeelden hoe hij zich voelt. Ik weet wat het is om persoonlijk verantwoordelijk te worden gesteld voor iemands dood. Toen er dodelijke slachtoffers vielen op drukke kruispunten in Antwerpen, deed men ook alsof ik dat op mijn geweten had. Zoiets vergeet je niet. Koen Geens treft geen enkele schuld. Het verbaast me wel dat hij zegt dat hij ook politiek niet verantwoordelijk is.”

Lees meer verkiezingsnieuws