Legionella-uitbraak eist eerste dodelijk slachtoffer

Foto: RR

Legionella-uitbraak eist eerste dodelijk slachtoffer

Print
De legionellabesmetting rond het Oost-Vlaamse Evergem heeft een eerste dodelijk slachtoffer geëist. Hervé Férodet (50) uit Kerkbrugge stierf gistermiddag in het UZ Gent. Vijftien anderen krijgen op dit moment een intensieve antibioticabehandeling. Intussen is de besmettingshaard nog altijd niet gevonden.

Hervé Férodet, een 50-jarige alleenstaande man uit Kerkbrugge, leed aan suikerziekte. Dat verminderde zijn weerstand en maakte hem vatbaar voor infecties. “Op het laatste had hij nog maar 2% longcapaciteit en lieten ook zijn nieren het afweten”, zegt een vriend.

Sinds vrijdag werden in meerdere Gentse ziekenhuizen al zestien mensen opgenomen met een legionellabesmetting.

Koeltoren in havengebied

Wat de bron van besmetting nu is, dat wordt nog altijd onderzocht.  Maar alles wijst in de richting van een van de koeltorens in het Gentse havengebied. De bacterie zou zich verspreiden via de waterdamp- of nevel.

“We hebben al bij zeventien bedrijven stalen genomen van het water in de koelinstallaties. Maar de resultaten zullen pas volgende week bekend zijn”, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat neemt voorlopig geen bijkomende maatregelen. “De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De laatste patiënten kregen tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten, wat erop kan wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is.”

Het kan volgens dokter Ommeslag van het Sint-Lucasziekenhuis veertien tot negentien dagen duren voor de ziektesymptomen optreden.  Die worden meestal gekenmerkt door hoge koorts en kortademigheid.

Alle patiënten die nu nog in het ziekenhuis liggen zijn tussen 25 en 90 jaar oud en worden intensief behandeld met antibiotica. “In het ziekenhuis lopen andere patiënten of personeel voor alle duidelijkheid geen enkel gevaar. De ziekte wordt niet overgedragen van mens op mens maar alleen via waterdamp of -nevel van besmet water”, aldus de Gentse longarts.

Hervé Férodet (50), die gisteren is gestorven, is niet het eerste dodelijk slachtoffer met een legionellabesmetting in ons land. Twintig jaar geleden stierven vijf bezoekers van de handelsbeurs in Kapellen, waar de ziekte naar alle waarschijnlijkheid uitbrak bij een standhouder die bubbelbaden verkocht. “Maar meestal vinden we nooit de oorzaak”, geeft Moonens nog mee.

.

Nu in het nieuws