Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen

Foto: AFP

Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen

Print

Niet Elia Viviani, maar Fernando Gaviria heeft de derde rit van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Viviani won de massasprint in Orbetello voor Gaviria, maar de Italiaanse kampioen van Deceuninck-QuickStep werd achteraf tot zijn grote woede gedeklasseerd door de wedstrijdjury, waardoor nummer twee Gaviria de zege in de schoot kreeg geworpen. Vooraf werd aangekondigd dat de 220 kilometer lange rit van Vinci tot Orbetello door Toscane een heuse waaierrit zou worden, maar geen enkele ploeg durfde het aan om met behulp van de strakke zijwind ten oorlog te trekken. In het klassement vielen geen slachtoffers bij de grote kanonnen, al verloren Geoghegan Hart en Richard Carapaz - kanshebbers op een top-tien - kostbare seconden na een valpartij. Primoz Roglic blijft in de roze trui.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

LEES OOK.Reacties na de diskwalificatie van Viviani: “Als ze hiervoor diskwalificeren, dan gaan ze de komende weken nog veel werk hebben”

Qua parcours had de derde etappe, officieel bedacht met twee sterretjes en een lage moeilijkheidsgraad, niet zo veel om het lijf. Vanuit Vinci, geboorteplaats van Leonardo da Vinci, symbool van de Italiaanse renaissance, ging het zuidwaarts over de hellingen van de provincie Siena - gekend van de Strade Bianche - al bleven de “witte wegen” deze keer netjes aan de kant. Verder op het menu: één helling van vierde categorie, met kruin op een kleine veertig kilometer van de streep in Orbetello, aan de Tirreense kust.

Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen
Foto: AFP

Het venijn van schuilde echter in een passage over een kunstmatige dijk, diep in de finaler. De Strade delle Giannella, die het voormalige eiland Argentario verbindt met de aankomstplaats. Eigenlijk hadden de renners net zo goed via het vasteland richting Orbetello kunnen fietsen, maar het leek de organisatoren wel interessant om dat ommetje te maken. Wilde de wind een handje helpen, dan stond in die tien kilometer wel iets te gebeuren.

Toen de renners het blad van de startcontrole tekenden, was die bries al nadrukkelijk aanwezig en werd met gefronst voorhoofd vooruit gekeken naar een stresserende finale. Eén man trok er zich weinig van aan en zette al na luttele kilometers een eenzaam avontuur op: de Japanner Sho Hatsuyama (30), bij Nippo-Fantini ploegmaat van zijn landgenoot Nishimura, die er zaterdag in slaagde om al in de proloog ruim buiten tijd te finishen. Zelf stond de brave Sho na twee dagen Giro – zijn eerste grote ronde overigens - ook al op meer dan een kwartier van Roglic. Compleet ongevaarlijk dus. Een mannetje dat vlotweg een voorsprong van een kleine vijf minuten werd gegund en daarna zo snel van zijn boni verloor dat de groep op de rem ging staat tot hij alweer ruim zeven minuten voor hen uit peddelde.

Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen
Foto: AFP

Met een gemiddelde dat na drie uur 37,5 km/u bedroeg, waren de schrikbeelden van de start ver weg. Laat staan dat renners moesten vrezen voor de tijdsgrens, ondertussen al aardig opgelopen. Hatsuyama mocht het uitzingen tot het peloton wakker schoot, met nog tachtig kilometer voor de boeg. De echte koers kon beginnen.

Bora-Hansgrohe zorgde na de tweede tussensprint voor verdere nervositeit in de gelederen door met de bijna voltallige ploeg stevig door te trekken, maar de storm luwde snel. Die stak ook niet opnieuw op tijdens de beklimming van de Poggio l’Apparita, klimmetje van vierde categorie, waar Giulio Ciccone ongestoord de puntjes voor zijn blauwe bergtrui mocht rapen. Op die manier rukte een zo goed als compact peloton op richting die fameuze dijk en de verhoopte waaiers.

De kanonnen werden in stelling gebracht, de kopmannen beschut door hun troepen. Het peloton spreidde zich over de volledige breedte van de weg, zonder aanstalten om een waaier te trekken. Een valpartij op vijf kilometer van het einde zorgde er wel voor dat enkele kanshebbers op de top-tien zoals Geoghegan Hart, Tanel Kangert en Richard Carapaz kostbare seconden moesten prijsgeven.

Diskwalificatie voor Viviani, Deceuninck-QuickStep boos

In de massasprint koos Elia Viviani het wiel van Pascal Ackermann en kwam er op het gepaste moment perfect uit. Daarbij hinderde de Italiaans kampioen van Deceuninck-QuickStep even zijn landgenoot Matteo Moschetti (Trek-Segafredo). Viviani won de massasprint, maar werd achteraf gedeklasseerd. Zo ging de ritzege naar de Colombiaan Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Arnaud Démare en Pascal Ackermann mogen mee op het podium. Moschetti finishte als vierde.

Een belachelijke beslissing, twitterde Patrick Lefevere kort nadat de beslissing om Elia Viviani de zege te ontnemen, wereldkundig werd gemaakt. Dat vond ook ploegleider Rik Van Slycke. “Bekijk de spurt zelf en je zult het zien: Elia komt uit het wiel van Ackermann en hij zag Moschetti niet komen. Die was nog duidelijk achter hem. Elia kiest zijn lijn en nu wordt hij gediskwalificeerd.”

Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen
Foto: EPA-EFE

Van Slycke stak zijn ongeloof niet weg. “Als ze hiervoor diskwalificeren, dan gaan ze de komende dagen nog veel werk hebben. Dit was trouwens geen aankomst voor het niveau World Tour. Ik zeg dit niet omdat Elia nu gediskwalificeerd is maar dit soort aankomsten hoort niet. Hoe goed je technische gids ook is, dit kan je nooit op papier zetten. Met dit soort aankomsten vraag je om problemen. Zo’n chicane op vierhonderd meter van de finish, dat hoort niet.”

Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen
Foto: AFP

Rituitslag

1. Fernando Gaviria (Col/UAD) op 0:00

2. Arnaud Démare (Fra/GFC) 0:00

3. Pascal Ackermann (Dui/BOH) 0:00

4. Matteo Moschetti (Ita/TFS) 0:00

5. Giacomo Nizzolo (Ita/TDD) 0:00

6. Jakub Mareczko (Ita/CPT) 0:00

7. Davide Cimolai (Ita/ICA) 0:00

8. Manuel Belletti (Ita/ANS) 0:00

9. Christian Knees (Dui/INS) 0:00

Bekijk hier de volledige rituitslag.

Klassement

1. Primoz Roglic (Sln/TJV)

2. Simon Yates (GBr/MTS) op 0:19

3. Antonio Nibali (Ita/TBM) 0:23

4. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:28

5. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:28

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:33

7. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:39

8. Damiano Caruso (Ita/TBM) 0:40

9. Pello Bilbao (Spa/AST) 0:42

10. Victor de la Parte (Spa/CPT) 0:45

Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen
Foto: AFP
Meer sportnieuws