© ISOPIX

Filmster en zangeres Doris Day overleden op 97-jarige leeftijd

De Amerikaanse filmster en zangeres Doris Day is op 97-jarige leeftijd overleden. Ze stierf in haar huis in Californië. Vooral in de jaren 60 maakte Day furore: ze wordt beschouwd als een van de grootste vrouwelijke Hollywood-sterren aller tijden.

gjs

Doris Mary Kappelhoff werd op 3 april 1922 geboren in het Amerikaanse Cincinnati en raakte bekend bij het grote publiek als zangeres. Dat dankt ze vooral aan de wereldhit Que sera sera. Ze zong bij verscheidene bigbands en wekte door haar populariteit de interesse van de filmwereld.

In de jaren 50 brak ze helemaal door in Hollywood. Met haar ‘ideale buurmeisje’-uiterlijk werd ze veelgevraagd voor rollen in romantische komedies en musicals. Ze groeide uit tot een van de meest bekende en succesvolle actrices aller tijden. Om die reden werd ze in 2004 bekroond met de Presidential Medal of Freedom, een van de grootste onderscheidingen die Amerikaanse burgers kunnen krijgen.

Longontsteking

Day overleed in haar huis in Camel Valley in Californië, meldt de Doris Day Animal Foundation maandag. In de mededeling staat te lezen dat de filmster op haar 97ste nog in “uitstekende fysieke gezondheid was voor haar leeftijd”. “Maar recent heeft ze een ernstige longontsteking opgelopen, waar ze aan overleden is.”

Op haar 97ste verjaardag, een dikke maand geleden, gaf ze nog een uitzonderlijk interview aan The Hollywood Reporter. “Ik krijg veel liefdesbrieven van fans, sommigen van maar 8 jaar oud, die schrijven dat hun grootouders of overgrootouders mijn films en muziek aan hen getoond hebben. Ze worden blij van mijn films, schrijven ze. Blijkbaar zijn mijn films goed om je beter te doen voelen.”