© Jan Van der Perre

Politie houdt razzia op belangrijke containerterminal in Antwerpse haven: 15 arrestaties

De politie heeft maandagochtend vroeg een raid gepleegd op containerkaai 1742 in de Antwerpse haven. De inval kadert in een lopend gerechtelijk onderzoek naar de invoer van verdovende middelen, bevestigt het Antwerpse parket. Vijftien verdachten zijn van hun vrijheid beroofd.

dvd, sare

Het gaat om een dossier van de lokale politie van Antwerpen. Verschillende diensten, samengebracht onder het zogenaamde KALI-team, namen deel aan de inval. Met overvalwagens, combi’s en anonieme wagens verschenen ze rond 6u op de kade. Terminal 1742 is één van de grootste van de haven van Antwerpen.

“Het onderzoek spitst zich toe op twee families en hun entourage”, zegt het Antwerpse parket. “Ze zouden een organisatie vormen die instaat voor de organisatie, coördinatie en uitvoering van uithalingen van partijen cocaïne in de haven van Antwerpen. Bij de uithalingen zouden ze verschillende methodes gebruiken.”

Het onderzoek focust vooral op zogenaamde ‘reefer-mannen’, dat zijn de mensen die de geloste koelcontainers aansluiten op het stroomnet en instaan voor het onderhoud. Zij maken geen onderdeel uit van de groep erkende havenarbeiders, maar kunnen wel bepaalde containers op makkelijker bereikbare plaatsen laten zetten. Ze zijn daarom druk bevraagd bij drugsbendes.

Huiszoekingen

“Na een doorgedreven onderzoek is er vandaag een tussenkomst geweest”, aldus het parket. “Op kaai 1742, waar verschillende verdachten werkzaam zijn en bij 22 huiszoekingen in Antwerpen en in de Antwerpse regio werden in totaal 15 mensen gearresteerd. Ze zullen worden verhoord. Tien personen zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.”

Bij de huiszoekingen zijn 14 kilogram cocaïne, een tiental voertuigen, luxegoederen en een zeer grote hoeveelheid cash geld in beslag genomen.

© Politiezone Antwerpen

Aan de actie namen naast de lokale recherche van Politiezone Antwerpen ook de drugsafdeling van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen deel, de Scheepvaartpolitie, de lokale en federale hondensteun, speciale eenheden van de federale politie, arrestatie-eenheden van politiezone Antwerpen, de mobiele eenheid van Antwerpen, de computer crime unit van PZ Antwerpen, de dienst technische bijstand van politie Antwerpen en politiezone Rupel.

Het gerechtelijk onderzoek onder de leiding van de onderzoeksrechter zal verder door de lokale recherche worden uitgevoerd.

“Bewijs dat we succes boeken in strijd tegen georganiseerde misdaad”

“Dit is de tweede keer op enkele maanden tijd dat een crimineel netwerk in Antwerpen wordt ontmanteld”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij laat in een reactie weten dat hij de verschillende betrokken diensten feliciteert voor het onderzoek dat tot de actie van maandag leidde en waarbij “ze een toonaangevende misdaadorganisatie in het hart hebben getroffen”. “De strijd tegen de georganiseerde misdaad is een absolute prioriteit voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad en voor de bescherming van onze jongeren tegen de roep van het criminele businessmodel”, zegt hij nog.

MEER OVER Misdaad Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio