Belgian Tornados vallen net naast het podium op World Relays, maar pakken alsnog brons na Amerikaanse diskwalificatie

Foto: AFP

Belgian Tornados vallen net naast het podium op World Relays, maar pakken alsnog brons na Amerikaanse diskwalificatie

Print

De Belgian Tornados hebben zondag op de World Relays in het Japanse Yokohama net naast een podiumplaats gegrepen de finale van de 4x400 meter. Maar omdat de Amerikanen op plaats twee gediskwalificeerd werden, schoven de Belgen een plek op richting brons. De gemengde estafetteploeg kon hun vermoeidheid niet verstoppen en eindigde laatste in hun finale.

LEES OOK. Ook Belgian Cheetahs hebben hun WK-ticket beet na knappe tweede stek in B-finale op de World Relays

Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor zetten een chrono van 3:02.70 op de tabellen. Trinidad en Tobago (3:00.81) ging met het goud aan de haal, voor de Verenigde Staten (3:00.84). Jamaica (3:03.24) bleef de Belgen net voor. Nadien werden de VS dan uit de uitslag gehaald.

Dylan Borlée, Vanderbemden, Julien Watrin en Sacoor plaatsten zich zaterdag in hun reeks met de tweede tijd. Het Belgische kwartet liep wel pas de achtste chrono van de reeksen.

“Zoals Rode Duivels zonder Eden Hazard, maar we hebben getoverd”

Jacques Borlée was uitermate tevreden met wat de drie ploegen bereikt hebben tijdens dit World Relays-weekend, zeker als je rekening houdt met alle afwezigen. Zowel de Tornados als de Cheetahs en de gemengde estafetteploeg pakten in Japan hun ticket voor het WK later dit jaar.

“Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn we naar Japan getrokken, zoals de Rode Duivels naar het WK zouden gaan zonder Eden Hazard”, maakt Jacques Borlée duidelijk hoeveel de grootste namen betekenen voor de Tornados en de Cheetahs. “Cynthia Bolingo en Kevin Borlée waren er niet en heel de ploeg stijgt dan boven zichzelf uit. Met Cynthia en Kevin zouden we nog onwaarschijnlijkere wonderen verricht hebben. De Cheetahs waren buitengewoon en Jonathan Saccoor heeft zich opgeofferd door twee wedstrijden na mekaar te lopen.”

Dylan Borlée zat nog uitgeteld op de grond, Jonathan Borlée kon nauwelijks nog stappen, maar Jonathan Sacoor stond al klaar om als slotloper te presteren met het gemengd estafetteteam. “Het zwaarste wat ik heb gedaan in heel mijn leven”, zucht Jonathan Sacoor na afloop van alle wedstrijden net voor hij de bus naar het hotel opstapt. “Mijn benen waren in complete verzuring, opnieuw helemaal starten en opnieuw helemaal sterven, je lichaam is daar niet klaar voor. Soit, het was een goede training. We waren gelukkig al geplaatst.”

Zich plaatsen voor het WK in Doha in de herfst met de drie ploegen 4x400m was het doel en dat is gelukt. Jacques Borlée: “Dit doet deugd voor het Belgische atletiek. We hebben mooie perspectieven voor de toekomst in Doha. Dit creëert enthousiasme bij de atleten.”

Gevraagd naar een verklaring waarom het gelukt is, zelfs met al die afwezigen, antwoordt vader-coach Borlée: “De voorbereiding, de goesting om het goed te doen, objectieven stellen, de ondersteuning van Sport Vlaanderen en ADEPS, en de goede tactiek, maar... vandaag hebben we een beetje getoverd. Die bronzen medaille met de Tornados is echt een grote stunt.”

Een stunt waar een feestje bij hoort? Jacques Borlée ziet het liever niet gebeuren. “We vertrekken om 5u15 ‘s ochtends. Ik denk niet dat we lang gaan feesten. Het seizoen start en we hebben zin om te presteren, de competities zijn bezig over tien à vijftien dagen.” Jonathan Sacoor twijfelt toch nog: “Eerst een ijsbad, dansen zal niet lukken, maar misschien een beetje schuifelen; dat wordt het feestje van de Cheetahs en de Tornados.”

Gemengde estafetteploeg kan vermoeidheid niet verstoppen

De gemengde estafetteploeg finishte in hun finale als achtste en laatste. Julien Watrin, Lucie Ferauge, Hanne Claes en Jonathan Sacoor klokten een tijd van 3:25.74. De Verenigde Staten (3:16.43) wonnen, voor Canada (3:18.15) en Kenia (3:19.43). De Belgen hadden last van vermoeidheid en vooral Jonathan Sacoor kon niet wegsteken dat hij net voordien al met de Tornados had gelopen. België werd afgetekend laatste, met gevoelige achterstand op nummer zeven Duitsland (3:22.26).

De Belgen (Julien Watrin, Camille Laus, Liefde Schoemaker en Dylan Borlée) wonnen hun reeks zaterdag knap, maar leken alsnog naast de kwalificatie te grijpen. Dylan Borlée verving immers een vermoeide Jonathan Sacoor als slotloper, maar dat zou niet correct zijn doorgegeven. Daardoor volgde de diskwalificatie. Uiteindelijk kwam de organisatie hierop terug, en nam het België weer op in de uitslagen.

Eerder eindigden de Belgian Cheetahs op de tweede plaats in de B-finale. Ook zij staken zo het WK-ticket op zak. Bij de vrouwen ging het goud in de A-finale naar Polen (3:27.49), dat de Verenigde Staten (3:27.65) en Italië (3:27.74) achter zich liet.

Meer sportnieuws