Laurens De Plus rijdt dijk van een tijdrit, maar kreeg te kampen met afgekeurde fiets: “Weer zo’n UCI-regel zeker? Trekt op niets”

Archiefbeeld. Foto: GMAX AGENCY

Laurens De Plus rijdt dijk van een tijdrit, maar kreeg te kampen met afgekeurde fiets: “Weer zo’n UCI-regel zeker? Trekt op niets”

Print

Laurens De Plus is met een missie gestart aan de 102de Ronde van Italië: kopman Primoz Roglic aan de eindzege helpen. De proloog in Bologna was alvast veelbelovend, al werd de fiets van onze landgenoot van Jumbo-Visma in extremis afgekeurd door de UCI. “Trekt op niets”.

Ik voelde mij heel goed en had meteen in de mot dat er een goede tijd inzat”, aldus De Plus. “Ze zeiden aan de finish direct dat het de vijfde of zesde tijd was, dus... Ik hoorde dan dat Primoz (Roglic, red.) nog eens 30 seconden of zo sneller was dan mij, dus hij gaat waarschijnlijk het roze pakken. Dat de kamergenoten het goed doen? “Zeker en vast! In het klassement staan we op één van de ploeg. Maar Roglic is wel van een ander niveau. Hij is heel sterk en de tijden liegen niet.”

De Plus gaat nu vol in dienst rijden van de Sloveen. “Vandaag was een test voor mij en die is geslaagd. Ik heb goede wattages getrapt. De performance coach zei dat het fantastisch was, dus ik denk dat ik er klaar voor ben net als de hele ploeg. Cijfertjes liegen nooit.”

Afgekeurde fiets

Onze landgenoot had wel pech voor de start. “Ja, wel stom dat mijn fiets is afgekeurd”, zegt hij. “Een uur voor de start en ik weet niet waarom. Ik heb al vier keer met die tijdritfiets gereden en nu werd hij afgekeurd. Weer zo’n UCI-regel zeker? Trekt op niets. Ik heb niet met een andere fiets gereden, maar wel met een andere houding. Dat zijn verzachtende omstandigheden voor mijn vriendin. Ik schrijf ze in voor de mol (lacht). Haar broer gaat dat doen. Maar het is weer zo’n regel van de UCI. Het was iets van dat die mousse niet sterk genoeg was.”

“Maar ik ben wel content. Mijn benen voelden echt goed. Als ik dit kan doortrekken, dan gaat Roglic wel veel aan mij gaan hebben. Vanochtend zaten we nog wel niet in de ‘zone’. We waren zo moe. Je zit dan drie dagen op hotel en je doet niets anders dan slapen. Maar ik ben dan toch in de zone geraakt.”

De Gendt: “Het is niet gelukt”

“Ik ben ontploft”, stelde De Gendt nadat hij naast de bergtrui greep. “Op dat steil stuk ging het, dan zwakte het wat af op 800 meter en dan moet je versnellen. Ik smeet ‘m op de grote plateau en... de versnelling zat er niet in. Normaal word ik nooit ingehaald in een tijdrit en nu zat Carruso bijna in m’n wiel. Hij had me beter voor de klim ingehaald, dan had ik een lanceerpunt. Het is nu zo, ik heb gedaan wat ik moest doen. Het is niet gelukt. Ik moest het zo doen om Roglic op de klim te kunnen pakken. Doe ik het op m’n tijdritfiets, dan ben ik 15 seconden kwijt.”

Roglic overklaste alles en iedereen, maar De Gendt was niet verrast. “We hadden in de Ronde van Romandië al gezien dat hij heel goed is. Dat hij recht op de trappers naar boven reed op z’n tijdritfiets? Een echte tijdrijder heeft daar geen last van. Mannen als ik, die niet veel op die fiets zitten, hebben daar last van.”

Nu nog vijf dagen voor de Giro voor De Gendt écht begint. “Vijf? Elf! Tweederde van het puntentotaal voor bergtrui is te verdienen in etappe 12, 13, 15, 16 en 20. Komende vrijdag voor een ritzege gaan? Misschien, dat moeten we nog eens bekijken.”

Meer sportnieuws