© AFP

Hoe een koninklijke familievete ervoor zorgt dat prins Harry en Meghan geen voogdij hebben over zoon Archie

Prins Harry en Meghan Markle zijn sinds enkele dagen de trotse ouders van zoon Archie. Toch hebben zij geen voogdij over de kleine spruit. Dat komt door een eeuwenoude Britse wet als gevolg van een ruzie binnen de koninklijke familie.

rrln

Juridisch gezien hebben papa Harry en mama Meghan niet de volledige voogdij over zoon Archie de eerste. Dat geldt ook voor prins William en zijn vrouw Kate Middleton, en hun drie kinderen, prinses Charlotte en de prinsjes George en Louis. Wie dan wel? Koningin Elizabeth. Dat zegt Marlene Koenig, watcher van het Britse koningshuis, tegen The Sun.

“De zittende vorst van het Britse koninkrijk heeft de juridische voogdij over de minderjarige leden van de koninklijke familie”, aldus Koenig. Dat staat in een wet die dateert uit 1717 en was het gevolg van een familievete.

“De wet werd van kracht tijdens de heerschappij van koning George I”, verklaart Koenig. “Dat deed hij omdat hij een hele slechte relatie met zijn zoon, de toekomstige koning George II, had. Door de wet had de koning voogdij over zijn kleinkinderen.

Scheiding Diana en Charles

Koningin Elizabeth had dus ook de voogdij over William en Harry toen de prinsen minderjarig waren. “Toen Harry nog klein was vroeg Charles aan de Queen of hij en Diana met hun kinderen naar Schotland mochten vliegen. De Queen ging akkoord. Technisch gezien, moesten ze daar toestemming voor vragen. De koningin heeft in zulke zaken het laatste woord.”

De wet kwam in het nieuws toen prins Charles en Diana in 1996 uit elkaar gingen. In de echtscheidingspapieren werd niets vermeld over de voogdij van hun kinderen, omdat die wettelijk gezien bij de koningin lag. Toch waren er wel degelijk afspraken gemaakt.

De wet bestaat nog altijd en dus moeten William en Harry toestemming vragen aan hun grootmoeder als ze met de kinderen naar het buitenland willen. Volgens Koenig doet de Queen daar niet moeilijk over.

NIET TE MISSEN