Grote verandering voor modeweek van New York

Een beeld vanop de modeshow van Coach in New York

Mode

Grote verandering voor modeweek van New York

Print

De modeweek in New York zal er vanaf september anders uitzien dan gewoonlijk. In plaats van zeven dagen zal het evenement ingekort worden naar vijf dagen. Dat idee van ontwerper Tom Ford, vanaf juni nieuwe voorzitter van de fashion week, wordt aangekondigd door Fashion Designers of America (CFDA).

De New Yorkse modeweek was tot voor kort uniek in modeland: ze was de enige die ontwerpers zeven dagen lang hun nieuwste creaties liet tonen op de catwalk. De modeweken in andere grootsteden – Londen, Milaan en Parijs – duren maar vijf dagen.

De inkorting wijst er volgens modesite The Business of Fashion op dat ze in New York relevant willen blijven in de branche. Doordat de periode om kleding te showen korter is, zullen kleinere ontwerpers wellicht minder aan bod komen en zullen andere modehuizen zichzelf uitdagen om hun plekje te verdedigen. Dit alles zou er moeten toe leiden dat er meer internationale pers langskomt en de belangstelling weer toeneemt.

Los Angeles

De voorbije jaren trokken grote modehuizen (tijdelijk) weg uit The Big Apple. Onder meer Calvin Klein, Rihanna, Victoria Beckham, Alexander Wang, Tommy Hilfiger en Rodarte waren er tijdens de laatste modeweek niet te bespeuren. Volgens The Business of Fashion trekken steeds meer ontwerpers naar het zonnige Los Angeles. De Amerikaanse designer Tom Ford zelf heeft er de fundamenten gelegd om zijn merk er te lanceren, net als Hedi Slimane van Celine.

Jeremy Scott heeft er dan weer zijn resort-collectie voor 2019 voorgesteld. “Het zijn niet alleen luxemerken, er is een creatieve klasse van cool kids die dingen anders doen en floreren”, zegt de in Los Angeles gevestigde mode-adviseur Katherine Ross, die vaak jonge ontwerpers in de stad adviseert en begeleidt. “De mensen vinden het hier leuk.”

NIET TE MISSEN