Waarom je beter geen boeket rozen koopt voor Moederdag

Foto: ss

Mama

Waarom je beter geen boeket rozen koopt voor Moederdag

Print

Wie zijn of haar moeder zondag in de bloemetjes zet én klimaatvriendelijk wil zijn, kiest best voor tulpen, narcissen en lelies. Dat blijkt uit een studie van de Nederlandse organisatie Milieu Centraal. Opvallend: volgens de studie heeft een kleine roos uit Kenya een lagere CO2-last dan een grote roos gekweekt in een Nederlandse serre.

“De klimaatlast van snijbloemen hangt af van een aantal parameters: volle grond of in serre-kweek, hoeveel licht en verwarming gebruikt werd, transport, koeling en nog veel meer”, zegt woordvoerder Kirsten Palland. Ook zijn snijbloemen seizoensgebonden. Een blik op de ‘snijbloemenkalender’ toont echter dat de keuze beperkt is. Orchideeën, grote rozen en gerbera’s kan je best het ganse jaar mijden.

Een boeketje daarvan komt qua CO2-last overeen met een steak van 100 gram. De studie is gebaseerd op de Nederlandse kweek en markt, maar het gros van de snijbloemen bij ons is afkomstig uit Nederland. “Van alle verhandelde bloemen in België wordt ongeveer 15 procent bij ons gekweekt”, zegt Marijke Walders, directeur Koninklijke Unie van de Floristen van België. De kalender is dus ook bij ons geldig, al plaatst Walders een belangrijke kanttekening bij de studie. “Intussen zijn Belgische kwekers veel duurzamer dan dit soort studies doet uitschijnen. De tijd van de met stookolie verwarmde serres is écht wel voorbij. Zonder zonnepanelen, warmtepompen, ledverlichting en waterrecyclage is het kweken van snijbloemen gewoon niet te betalen.”

Waarom je beter geen boeket rozen koopt voor Moederdag
NIET TE MISSEN