Poule & Poulette verscherpt toezicht op leverancier na beschuldigingen GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA verspreidde donderdag beelden van dieronterende omstandigheden in een Oost-Vlaams vleeskippenbedrijf. Dat bedrijf levert volgens GAIA ook aan Poule & Poulette, een restaurantketen die er prat op gaat streng te waken over dierenwelzijn. “We nemen met de nodige bezorgdheid kennis van de berichtgeving”, klinkt het bij Poule & Poulette.

jtp, blg

Op de beelden van GAIA zijn kippen te zien die amper nog kunnen bewegen of ademhalen. Karkassen liggen nog tussen de levende dieren, vaak met grote pikwonden. “Wanneer we de beelden vergelijken met de idyllische foto’s van gelukkige kippen die Poule & Poulette op zijn website plaatst, kunnen we maar één ding besluiten: de consument wordt hier dik belogen en bedrogen”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Poule & Poulette reageert geschrokken op de berichten, maar betreurt dat GAIA de beelden op deze manier verspreidt. De restaurantketen benadrukt dat de mogelijke verwaarlozing van kippen haaks staat op de filosofie van het bedrijf. “Poule & Poulette heeft al geruime tijd contact met GAIA om erop toe te zien dat hun leverancier op een verantwoorde en duurzame manier omgaat met het kweken van kippen”, legt CEO Frederik Goossens uit. “Dan is het jammer dat de beelden op zo’n manier uitgespeeld worden”, aldus Goossens, die de beelden donderdag in de pers pas voor het eerst kon bekijken.

GAIA had naar eigen zeggen een jaar geleden gesprekken met de zaakvoerders van Poule & Poulette, maar die waren volgens de organisatie tevergeefs. “De boodschap van GAIA voor de restaurantketen is vandaag dan ook duidelijk”, zegt Michel Vandenbosch. “Of je bent eerlijk en erkent dat je industrieel vlees van in erbarmelijke omstandigheden gekweekte vleeskippen voorschotelt aan de klanten. Of je schakelt over naar kippen die een beter leven hebben geleid, denk maar aan kippen met het ‘Beter Leven Keurmerk’. Uiteraard draagt optie twee onze voorkeur.”

Extra controles

Donderdagavond zit Goossens opnieuw samen met GAIA, om de beelden samen te bekijken en te bespreken of verdere actiepunten nodig zijn. “Dierenwelzijn behoort tot de kernwaarden van de restaurantketen en die waarden worden van bij de opstart vooropgesteld”, klinkt het.

GAIA meent dat de leverancier van Poule & Poulette een industriële kippenkweker is die slechts aan de minimale regelgeving moet voldoen. “En dat is allesbehalve toereikend voor het welzijn van de vleeskippen”, klinkt het. “We gaan daarom extra controles doen bij onze leverancier om na te gaan of zij nog steeds onze strenge voorwaarden naleven”, repliceert Goossens.

“Bij het begin van Poule & Poulette gingen we op zoek naar de best mogelijke leverancier op het vlak van kwaliteit, voedselveiligheid, traceerbaarheid en dierenwelzijn. En daar zullen we ons altijd voor blijven inzetten. Als onze klanten door de berichtgeving in hun vertrouwen zouden geraakt zijn, dan willen wij ons daarvoor excuseren. Wij zullen er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen”, klinkt het bij de restaurantketen.

Poule & Poulette is een keten van kippenrestaurants en heeft zeven filialen. Daarvan zijn er twee in Antwerpen, één in Brasschaat en één in Mechelen. De hoofdzetel is gevestigd in Aartselaar.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio