Aangeboden door JAVA Koffie

Zo zet je het beste kopje koffie

Er is koffie en koffie. Dat heb je vast zelf al kunnen vaststellen: er is een wereld van verschil tussen slappe cafetariakoffie en een perfect bereide espresso. Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op je uiteindelijke kopje koffie.

Mediahuis Brand Studio

Kies je koffie

Alles begint natuurlijk bij de koffieboon. Die groeien in verre landen aan de koffieplant. Er bestaan verschillende soorten, met elk hun eigen aroma en smaak. Een koffiebrander kiest zelf welke bonen hij aankoopt. Daarvoor ontvangt hij na de oogst een selectie waarvan hij de smaak, geur en volledig palet beoordeelt. De nog groene bonen worden in grote zakken geleverd bij de koffiebrander.

Roosteren maakt aroma’s vrij

Dan begint de magie. Door de bonen te verhitten wordt de keiharde koffieboon zachter, en verandert de kleur van groen-blauw naar bruin en ontwikkelen de aroma’s zich. Hoe de koffiebrander te werk gaat, heeft dan ook een enorme invloed op de smaak. In een industriële koffiebranderij is snelheid belangrijk; soms duurt het hele proces maar drie minuten. Bij een meer traditionele koffiebrander zoals The JAVA Coffee Company worden de bonen veel trager geroosterd, soms wel 15 minuten lang. Zo krijgen de koffiebonen rustig de tijd om de verfijnde aroma’s te ontwikkelen. Het verschil proef je in de tas.

Meestal worden geroosterde bonen van verschillende herkomst gecombineerd tot een blend. Die krijgen typische namen zoals Dessert of Intense. Elke koffiebrander heeft zijn eigen traditionele recepten voor zijn blends. De smaak van deze blends blijven over de jaren heen constant. Naast blends bestaan er ook origines. Dat zijn bonen die van één bepaalde plantage afkomstig zijn. In een origine kun je de unieke en pure smaak van één enkele soort koffieboon proeven. De weersomstandigheden, hoogte en bodem: alles heeft een invloed op de smaak.

Water, de rest komt later

Zonder water kan je geen koffie maken. Het ideale water voor koffie is vers en puur van smaak. Stoffen zoals kalk en metalen die in waterleidingen kunnen voorkomen, kunnen de smaak en de geur verstoren. Daarom gebruik je best een waterfilter om leidingwater te filteren. Zo geniet je van het volle aroma van de koffie. Bovendien zal je koffiezet langer meegaan als er minder kalk in het water zit.

Ook de temperatuur van het water is belangrijk. Voor filterkoffie breng je het water aan de kook, maar laat je het even afkoelen voor je het opgiet. Bij een watertemperatuur van 92 tot 96°C komen de meeste smaakstoffen vrij.

Hoe maak je het?

Niet enkel water, maar ook de zetwijze of de manier waar je je koffie bereidt heeft een impact op de smaak. Met hetzelfde pakje Dessert-koffie kan je zowel een zachte filterkoffie als een fruitige espresso zetten. Het verschil zit hem in de manier waarop de koffie wordt gezet. Bij een espresso wordt heet water onder hoge druk door de fijn gemalen koffie geperst. Hierdoor worden oliën en aroma’s onttrokken aan de koffie. Zo krijg je die kenmerkende, rijke smaak van een espresso.

Bij een filterkoffie doet de zwaartekracht het werk: het hete water sijpelt langzaam door de gemalen koffie. Daardoor gebeurt de extractie van oliën en aroma’s trager en minder intens. In een zachtere filterkoffie zal je subtielere smaken kunnen herkennen, terwijl je met een espresso een krachtigere beleving krijgt.

Hoe krachtig wil je het?

Het verschil in bereiding verklaart ook het verschil in de grootte van de kopjes waaruit een espresso of een gewone koffie wordt gedronken. Een espresso kopje is ongeveer 35 ml, een gewone koffie ongeveer 180 ml.

Wist je overigens dat het cafeïnegehalte niet hetzelfde is als de sterkte van de koffie? De hoeveelheid cafeïne in een kop koffie hangt alleen af van de contacttijd van het water met de gemalen koffie. Zo bevat een grote kop filterkoffie veel meer cafeïne dan een tasje stevige espresso.

Meer weten over koffie? In de opleiding Introduction To Coffee bij The JAVA Coffee Company leer je over de koffiereis, van de ontdekking in Ethiopië tot afgewerkt kopje koffie in de koffiebar vandaag. Je krijgt een beter inzicht in hoe bepaalde koffies proeven en wat het verschil is tussen bepaalde soorten koffie.