Antwerpen had hulp van TAS nodig bij toekenning WK turnen van 2023

Foto: AFP

Antwerpen had hulp van TAS nodig bij toekenning WK turnen van 2023

Print

Vorige week raakte bekend dat Antwerpen het WK turnen van 2023 zal mogen organiseren. De Sinjoren, en met hen de Belgische turninstanties, toonden zich erg tevreden, maar donderdag bleek dat de toekenning nog heel wat voeten in de aarde had gehad. De Belgische turnbond had immers nog de hulp van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) moeten inroepen.

De Internationale Gymnastiekfederatie (FIG), en met haar voorzitter Morinari Watanabe, voelde immers meer voor een Japanse kandidatuur. Die werd door het TAS echter verworpen, omdat ze na 15 december - de vooropgestelde deadline door de FIG - werd ingediend.

De Japanse FIG-voorzitter Watanabe, die ook lid is van het IOC, verdedigde de kandidatuur van zijn land en wilde de laattijdigheid van zijn landgenoten graag door de vingers zien. Hij werd eind april echter op de vingers getikt door het TAS, dat de FIG beval “de kandidatuur van Japan voor organisatie van het WK turnen in 2023 ongeldig te verklaren vanwege laattijde indiening.” Het TAS was hierdoor ingelicht door de Belgische turnbond. Begin mei maakte de FIG dan officieel bekend Antwerpen aan te stellen als gaststad.

Deze beslissing van het TAS werd niet officieel naar buiten gebracht. Alle partijen hadden ervoor gekozen “discreet te blijven”. AFP vernam de informatie via een bron die dichtbij het onderzoek stond.

In augustus 2018, bij de creatie van de ethische stichting binnen de FIG, kondigde voorzitter Watanabe nog aan “een voorbeeld te willen zijn op vlak van bestuur binnen de sportwereld”.

Het WK turnen van 2023 wordt een erg belangrijk toernooi omdat het één jaar voor de Spelen van 2024 in Parijs komt.

Antwerpen, de geboortestad van de stichter van de FIG, Nicolaas Cupérus, ontving eerder de eerste editie van het WK turnen in 1903. Nadien was het wachten tot 2013 voor een nieuwe organisatie.

LEES MEER. WK turnen in 2023 komt naar Sportpaleis: “Antwerpen profileert zich als sporthoofdstad van Vlaanderen”

Meer sportnieuws