© Bart Van den Langenbergh

Gierle herdenkt Tweede Wereldoorlog

In het centrum van Gierle (Lille) vindt op zondag 12 mei de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog plaats. De herdenking gaat gepaard met een plechtigheid en een zogenaamde flypast van vliegtuigen.

De inwoners van Gierle werden op 11 mei 1940, op de tweede dag van de Tweede Wereldoorlog, al bijzonder hard getroffen door het oorlogsleed. De Duitsers bombardeerden die dag het dorp plat. Als bij wonder vielen er toen ‘slechts’ zes doden. Aan het einde van de oorlog stortten dan weer vier vliegtuigen van de geallieerden neer in Gierle. Elk jaar vindt in mei een grote herdenking plaats van de Tweede Wereldoorlog. De inwoners van het dorp kregen normaal gezien afgelopen zaterdag al een voorsmaakje met het overvliegen van een historische Lancaster-bommenwerper, maar door technische problemen ging dat niet door.

De tiende herdenking gaat zondag om 12.30u van start in de Ursulinenstraat met een optocht met historische, militaire voertuigen, begeleid door de harmonie. Afgevaardigden van de Provinciecommandant van Antwerpen en van de ambassades zullen samen met familieleden van de neergestorte Britse Halifax aanwezig zijn. Na een speech door het gemeentebestuur worden eresalvo’s afgevuurd en kransen neergelegd. Enkele historische vliegtuigen zullen bovendien over het dorp zoeven. In de Schuur vindt een optreden van The Army Stars plaats.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio