© Photo News

Replica van legendarische KITT uit ‘Knight Rider’ te koop: startbod 15.000 euro

Veertigers herinneren zich vast de tv-reeks Knight Rider, met David Hasselhoff en zijn trouwe auto KITT. De auto uit de jarentachtigklassieker was heel speciaal, want de Pontiac Firebird kon praten. Moyersoen Auctions uit Aartselaar verkoopt nu een replica.

An Van de Voorde

De originele KITT – Knight Industries Two Thousand – uit de tv-reeks ligt nog niet op het autokerkhof, de wagen bestaat nog. Of hij nog rondrijdt is niet duidelijk, maar wie hem wil zien moet alleszins naar de Verenigde Staten.

“Er zijn in heel de wereld maar een paar replica’s van de wagen gemaakt. De laatste die werd gekocht en waarvan wij weet hebben, is voor 40.000 euro van eigenaar gewisseld. De wagen die wij verkopen is eigendom van een Belgische particulier die hem heeft gekocht van een Nederlander. Die Nederlander heeft hem destijds zelf omgebouwd. Hij beschikt over alle vergunningen en certificaten waarmee hij kan aantonen dat in de auto authentieke onderdelen zitten die hij uit de States heeft laten overkomen”, zegt Jeroen Van Daele, marketingmanager bij Moyersoen.

© Moyersoen

De zwarte Pontiac Firebird moet minstens 15.000 euro opbrengen, dat is het startbod. “Maar wij verwachten dat hij voor het dubbele zal weggaan. Onze schatters zeggen zelfs dat het bedrag nog veel hoger kan liggen. De originele KITT is 300.000 euro waard.”

De replica die te koop staat beschikt over alle snufjes die de echte ook heeft. “Met de rode bewegende lamp op de bumper vooraan en hetzelfde dashboard, zij het dan een vernieuwd model.” KITT praat ook. “Dat gebeurt met knopjes op het dashboard. Maar de beleving is dezelfde.”

KITT is ontworpen door Charles Graiman in opdracht van Wilton Knight, de oprichter van de Foundation for Law and Government (FLAG). KITT is een bijna onverwoestbare auto, uitgerust met een hoop elektronische gadgets om zijn bestuurder, Michael Knight, bij te staan in zijn missies.

De replica werd in 1985 ingeschreven en heeft 47.530 kilometer op de teller. Hij rijdt op benzine, heeft een automatische versnellingsbak en acht cilinders. De veiling is vandaag begonnen, bieden kan nog veertien dagen. De biedingen gaan met 100 euro tegelijk omhoog. U kunt de wagen nog gaan bezichtigen op 10 en op 17 mei bij Moyersoen in de Helstraat 47 in Aartselaar.

Bekijk de veiling hier