Maaseik staat op één zege van nieuwe titel in het volleybal, Roeselare mag “medical joker” niet gebruiken

Foto: VDB

Maaseik staat op één zege van nieuwe titel in het volleybal, Roeselare mag “medical joker” niet gebruiken

Print

Vanavond (20u30) spelen Greenyard Maaseik en Knack Roeselare het vierde duel in de titelplay-offs van de Euromillions Volley League. Bij winst van de Limburgers pakken ze hun zestiende landstitel, de tweede op rij. Pech voor Roeselare: TopVolley Belgium heeft verboden Tomas Rousseaux te laten optreden als medical joker.

Maaseik begon op 27 april uitstekend aan de best-of-five met 2-3 winst in Roeselare. De West-Vlamingen trokken de stand daarna weer gelijk door op 1 mei met dezelfde score (2-3) in Maaseik te winnen.

Vorige zaterdag (4 mei) waren de Limburgers een maat te groot voor Roeselare (0-3). Daardoor kunnen de troepen van coach Joel Banks het in het vierde duel voor eigen publiek in de Steengoed Arena afmaken. Bij een nieuwe overwinning van het bezoekende team, valt de beslissing over het kampioenschap zaterdag (11 mei) in Roeselare.

Maaseik is met vijftien landstitels recordhouder. Roeselare heeft er elf. Vorig seizoen maakten de Limburgers een einde aan een reeks van vijf titels op rij voor de West-Vlaamse rivaal.

Het is intussen al van 1994 geleden dat nog een andere club dan Maaseik of Roeselare Belgisch kampioen werd. Toen was die eer weggelegd voor Zellik.

Roeselare mag Tomas Rousseaux niet als medical joker gebruiken

TopVolley Belgium heeft finalist Roeselare dinsdagavond verboden Tomas Rousseaux te laten optreden als medical joker. De West-Vlaamse club wilde na het uitvallen van Ruben Van Hirtum in de finalewedstrijden tegen Maaseik de resterende partijen volmaken met de Red Dragon. Roeselare liet alvast weten niet akkoord te gaan met de beslissing.

“Volley Belgium nam de vraag van Roeselare in beraad en hield rekening met de FIVB Sports reglementen en het reglement van de internationale transfers (2018-2019)”, communiceerde TopVolley Belgium. “Daarnaast werd advies ingewonnen bij de FIVB Legal Commission, de European Legal Comission en het Volley Belgium Bondsparket. Een medical joker betreft een uitzonderingsmaatregel die restrictief moet worden geïnterpreteerd en alleen kan ingeroepen worden als internationale transfer. Aangezien het hier gaat om een club en een speler die allebei behoren tot dezelfde ‘Federatie van Oorsprong’, gaat het hier niet om een internationale transfer. Daarom kan Tomas Rousseaux niet optreden als medical joker.”

Tomas Rousseaux speelde het voorbije seizoen in Polen voor Katowice. Volgend seizoen trekt hij naar reeksgenoot Resovia. Tussen 2012 en 2015 speelde hij al voor Roeselare.

Meer sportnieuws