camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  ISOPIX

Zot couture

Het Met Gala in New York was nooit zo extravagant als dit jaar. Het lijkt carnaval, maar toch is de gastenlijst uiterst exclusief: enkel wie door een kransje modeontwerpers of celebrity’s naar voren wordt geschoven, én persoonlijk de zegen krijgt van Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour, komt erin.

De Oscars van de modewereld, zo kan je het Met Gala – oftewel: het gala van het Metropolitan Museum of Art in New York – ook noemen. Het is er jaarlijks koppen lopen over de grootste namen uit de mode- en entertainmentindustrie. En de plaatsjes zijn duur: de zeshonderd genodigden betalen zo’n 30.000 dollar voor een kaartje, of 275.000 dollar voor een tafel. Alle opbrengst gaat evenwel naar ‘het goede doel’: het Costume Institute, een afdeling van het museum die niet op subsidies kan rekenen.

Maar het is niet omdat je zo’n kaartje kúnt betalen en er graag bij wilt zijn, dat je ook welkom bent. Je komt er enkel in op uitnodiging, en elke gast moet persoonlijk door Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour worden goedgekeurd. Zij krijgt elk jaar enkele vooraanstaande ontwerpers en celebrity’s aan haar zijde om de lijst te helpen samenstellen. Dit jaar mochten Serena Williams, Gucci-ontwerper Alessandro Michele en gastheer en -dame Harry Styles en Lady Gaga hun adresboek openslaan.

Die beau monde levert steevast mooie beelden op. Dat was maandagavond niet anders. Sterker: sinds de eerste editie in 1948, toen het gala nog een diner aan 50 dollar was, ging het er nooit zo extravagant aan toe. Met dank aan het thema: Camp: notes on fashion. Vertaal dat gerust als theatraal, opzichtig en zelfs een beetje smakeloos. Met flink wat ironie, ook. Dat begon al bij de presentatoren: Lady Gaga verscheen in vier outfits, van zwart niemendalletje tot roze bombast, en Harry Styles droeg een doorschijnende blouse en hakken. De gasten moesten daar niet voor onderdoen. Katy Perry als kroonluchter, iemand?

.

Meest gelezen GVA+