© rr, blg

Lichaam Julie (23) geborgen, gezochte getuige gearresteerd voor moord

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft de 39-jarige S.B. aangehouden die vandaag in Leuven werd opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van Julie Van Espen. Hij wordt nu beschouwd als verdachte. Op beelden was te zien hoe de man met het mandje rondliep. S.B. werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor twee verkrachtingen. Het lichaam van Julie is intussen gelokaliseerd tijdens een zoekactie van de scheepvaartpolitie op het Albertkanaal.

sare, vdaa, dvd, jtp

“Via camerabeelden is de verdachte in de loop van de voormiddag geïdentificeerd. Verder telefoononderzoek maakte duidelijk dat de verdachte zich op de trein bevond. Door de samenwerking met de politie van Leuven kon de dertiger gearresteerd worden op de trein die toekwam in het station van Leuven”, laat het Antwerpse parket weten. De verdachte wordt morgen voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Het lichaam van Julie is intussen gelokaliseerd tijdens een zoekactie van de scheepvaartpolitie op het Albertkanaal. De onderzoeksrechter en het parket gaan vanavond ter plaatse afstappen, samen met de wetsdokter en het labo. Het onderzoek door FGP Antwerpen onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet.

Opvallend: de camerabeelden werden aangepast. Op de foto’s heeft de gezochte getuige niets in zijn handen, maar in werkelijkheid liep hij rond met een fietsmandje, vermoedelijk dat van Julie. Dat mandje werd voor het opsporingsbericht verwijderd.

© Joris Herregods

Aanvankelijk werd de 39-jarige man omschreven als een “belangrijke getuige” in de verdwijningszaak van Julie Van Espen. De studente uit Schilde vertrok zaterdag met de fiets naar Antwerpen, maar kwam daar nooit aan. Zondag werd onder andere haar fietsmandje en haar reispas teruggevonden. Op camerabeelden was de man al te zien met het mandje, maar dat werd weg gephotoshopped om geen argwaan te wekken.

De man die vandaag werd gearresteerd, werd gefilmd aan basketcenter Gasthuishoeve, niet ver van de plaats waar Julies telefoonsignaal voor het laatst werd opgepikt. Die camerabeelden werden gebruikt voor het opsporingsbericht die uiteindelijk leidden tot de arrestatie. Vanochtend werd ook al een huiszoeking uitgevoerd in een pand aan de Bredabaan in Merksem.

© Joris Herregods

Geen onbekende

De opgepakte man is allerminst een onbekende voor het gerecht. Zijn laatste veroordeling door de correctionele rechtbank dateert van 2017. Toen kreeg hij vier jaar cel voor de brutale verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij tekende beroep aan tegen die beslissing.

Ook in 2004 was hij al veroordeeld voor een verkrachting. Toen had hij een 58-jarige vrouw bij haar thuis aangevallen die zich over hem ontfermde en boterhammetjes voor hem aan het smeren was.

Verder liep hij meerdere veroordelingen op voor onder andere diefstallen en bedreigingen. Minstens een deel van de feiten pleegde hij om zijn drugsverslaving te kunnen onderhouden.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© rr

© rr

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

MEER OVER Julie Van Espen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio