© AP

Gevechten tussen Palestijnen en Israël escaleren: eerste Israëlische dode, al vier Palestijnse doden

Bij een raketaanval vanuit de Gazastrook is in de nacht van zaterdag op zondag een Israëlische man om het leven gekomen. Het gaat om de eerste Israëlische dode sinds zaterdag een nieuwe golf van geweld uitbrak tussen de Israëli’s en gewapende Palestijnse groeperingen. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen eerder al vier Palestijnen om het leven.

jvh

De Israëlische man werd door Israëlische media geïdentificeerd als de 60-jarige Moshe Agadi. Hij kwam om het leven toen een Palestijnse raket insloeg in de stad Ashkelon, net ten noorden van de Gazastrook. Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis gevoerd, maar bezweek daar aan zijn verwondingen.

Vier dode Palestijnen

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen escaleert zo verder, sinds zaterdag vanuit de Gazastrook tientallen raketten werden afgevuurd op Israëlisch grondgebied. De Israëli’s reageerden daarop met luchtaanvallen op legerposten en andere faciliteiten die toebehoren aan Hamas. Daarbij vielen in de loop van zaterdag al drie dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden vielen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de nacht van zaterdag op zondag viel ook een vierde dode aan Palestijnse kant: een 25-jarige Palestijnse man kwam om toen hij tijdens een rit met de motor in het noorden van de Gazastrook werd getroffen door granaatscherven. Dat zeggen artsen en ooggetuigen, en werd bevestigd door een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid.

© REUTERS

Washington steunt “recht” van Israël op “zelfverdediging”

Intussen veroordelen de Verenigde Staten de raketaanvallen op Israël, de Amerikanen zeggen het “recht” van Israël op “zelfverdediging” te steunen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “We roepen de verantwoordelijken voor dit geweld op om een einde te maken aan deze agressie”, zo staat te lezen in een communiqué. “We staan aan de kant van Israël en we steunen volledig het recht (van Israël, nvdr) op zelfverdediging ten aanzien van deze afschuwelijke aanvallen”, klinkt het.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio