Van Avermaet opgetogen na rit over WK-parcours: “Dit is iets voor de Belgen”

Foto: Photo News

Van Avermaet opgetogen na rit over WK-parcours: “Dit is iets voor de Belgen”

Greg Van Avermaet (CCC) toonde zich een tevreden man na afloop van de tweede rit in de Ronde van Yorkshire. Zijn uitslag deed er niet toe, wel was hij opgetogen met het WK-circuit dat hij nu voor het eerst met eigen ogen kon zien. “Het is een rondje dat ons Belgen zeker moet liggen”, zei hij. “Ik ben wel tevreden.”

“Het was zeker interessant om het WK-parcours al eens te zien”, begon hij. “Het grote voordeel is dat er nu geen auto’s rijden over het parcours (bij de verkenning volgende week met de bondscoach wel) en dat je aan hoge snelheid kan rijden. Het is een vrij lastig parcours - niet extreem lastig, maar het zal op het eind wel doorwegen - met een mooie finish die licht oploopt. Het is een parcours voor de Belgen waar veel mogelijkheden zijn.”

Het lokale circuit is vrij technisch, over grotendeels smalle wegen, met veel draaien en keren en paar steile stukjes in. “Klopt, ik had dat ook al gezien op Google Streetview en ik wist waar ik me aan kon verwachten”, vervolgde Van Avermaet. “Er zijn heel veel bochten, een paar afdalingen ook met bochten in, zeker als het zal regenen wordt het een slijtageslag. Maar zelfs bij iets mooier weer zal je toch altijd attent vooraan moeten rijden. Het stuk voor het lokale circuit is ook vrij lastig, met een paar langere klimmen, dus dat zal zich laten voelen.”

Ook ploegmaat Serge Pauwels gaf na afloop zijn mening. “Het is een parcours waar je beter niet afwacht, maar zelf als team initiatief neemt, omdat het moeilijk zal worden op die omloop om iets te organiseren in de achtervolging.”

Van Avermaet wilde zich daar nog niet meteen over uitspreken. “Een WK is altijd een beetje afwachten. Sowieso verloopt een WK altijd over een vast stramien. Maar op dit parcours en met deze finish horen de Belgen wel bij de favorieten. Al zijn er nog enkele jongens die hier goed uit de voeten kunnen. We zullen zien, er zijn 3800 hoogtemeters, over 290 km, het zal geen slechte coureur zijn die hier zal winnen”, lachte hij.

Valt het parcours met een andere WK-omloop te vergelijken? “Moeilijk”, vond Van Avermaet. “Ook niet met de wedstrijd in Quebec, want daar zijn de klimmetjes lastiger en langer. Alleen qua draaien en keren lijkt het een beetje op Quebec, en de finish misschien ook een beetje, want het is een aankomst voor sterke mannen. Het is een parcours dat me ligt en ik was tevreden toen ik het zag. Dit was een goede verkenning.”

“Dit is een van mijn laatste WK-kansen wellicht”, eindigde hij. “Al is er ook nog het parcours in Vlaanderen. De laatste keer dat een omloop me nog zo goed lag was in Richmond. Daar hield ik echt van. Het benadert Richmond, al is dit lokale circuit misschien iets minder zwaar. Maar we hebben nu dan weer een iets lastigere aanloop naar de lokale rondjes en tellen meer kilometers.”

Meest gelezen GVA+

Sport

DOEN!