© rr

Doorbraak in onderzoek naar dood Daniel (9) in asielcentrum Broechem: twee verdachten blijven aangehouden

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de dood van de 9-jarige asielzoeker Daniel in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Dat meldt het Antwerpse parket vrijdag. Drie van de vijf verdachten zijn vrijgelaten, twee anderen blijven in de cel. Een van hen legde bekentenissen af.

jtp, sare

De opgepakte verdachten werden de voorbije dagen grondig verhoord door de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in Antwerpen. “Op basis van alle afgelegde verklaringen is er meer duidelijkheid gekomen over de mogelijke rol en het mogelijke aandeel van elke verdachte”, luidt het in een mededeling. Volgens verschillende bronnen zou verdachte Ali (20) tijdens een urenlang verhoor overgegaan zijn tot bekentenissen. Het parket wil dat niet bevestigen en ook de advocaat van de man, mr. Cédric Monheim, wil over de verklaringen van zijn cliënt niets kwijt.

De onderzoeksrechter besliste vrijdag alleszins om drie verdachten, F. (34), S. (24) en M. (21) vrij te laten met een zogenaamde handlichting. “Dat betekent niet dat zij geen verdachten meer zijn”, benadrukt Lieselotte Claessens van het parket Antwerpen. “Wel zijn de voorwaarden voor de voorlopige hechtenis niet meer vervuld.” Aan het einde van het gerechtelijke onderzoek zal de raadkamer beslissen of de mannen al dan niet buiten vervolging gesteld worden. De drie zouden in beeld gekomen zijn tijdens telefonieonderzoek en omdat ze onderdak boden aan de twee hoofdverdachten.

“Deze handlichting betekent toch dat er volgens de onderzoeksrechter onvoldoende aanwijzingen van schuld zijn. Dat sterkt mij in de overtuiging dat mijn cliënt niets met de feiten te maken heeft, zoals hij ook van het begin zei”, reageert advocaat David Thoeng die optreedt voor F. “Wij zijn uiteraard tevreden.” Ook mr. Danny Francet die verdachte M. bijstaat reageert tevreden. “Dit lag wel in de lijn der verwachtingen”, zegt hij.

Hoofdverdachten Ali (20) en Fahmi (19) blijven ondertussen in de cel. De twee mannen werden als laatste gezien bij de 9-jarige Daniel in het asielcentrum in Broechem. Een van hen zou de jongen hebben meegelokt door hem geld toe te stoppen. Waarom ze de jongen ontvoerd en vermoord zouden hebben is nog niet duidelijk.

“Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet. In het belang van dat onderzoek kan er op dit moment niet meer informatie worden gegeven”, zegt Lieselotte Claessens van het parket.

De 9-jarige Daniel werd maandag 22 april voor het laatst gezien op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Het jongetje werd er twee dagen later teruggevonden in een gracht. Al snel was duidelijk dat hij vermoord werd. Omdat de familie van Daniel de dag na de verdwijning ook een bericht kreeg waarin 100.000 euro losgeld gevraagd werd, worden de verdachten behalve van moord ook van gijzeling verdacht.

MEER OVER Asielcentrum Broechem

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio