© rr

Schelle snelt richting klimaatneutraliteit dankzij olifantengras

De Antwerpse gemeente Schelle is donderdag begonnen met het aanplanten van twee hectare olifantengras in de strijd tegen de klimaatverandering. Olifantengras is een meerjarige, snelgroeiende grassoort - op één seizoen kan het tot wel vier meter hoog worden - die per hectare jaarlijks 25 tot 30 ton CO2 kan verwerken. Schelle wil dankzij het gras een klimaatneutrale gemeente worden tegen 2020.

Olifantengras is een zogenaamde C4-plant die CO2 en zonlicht op een heel efficiënte wijze omzet in suikers en dus in biomassa. Er zijn bijzonder weinig meststoffen of pesticiden nodig voor de teelt, waarvan de oogst in februari of maart gebeurt, net voor de nieuwe scheuten opkomen. Het gras kan worden omgezet in biobrandstof, maar ook in de vorm van pellets gebruikt worden voor verwarming van woningen en gebouwen. Daarnaast kan het gras worden gebruikt bij het maken van papier, beton en strooisel.

“Schelle zette reeds stevig in op energie-efficiëntie en op alternatieve energieproductie”, zegt een trotse burgemeester Rob Mennes (CD&V). “Met de aanplanting van twee hectare olifantengras zetten we een nieuwe structurele stap naar klimaatneutraliteit. Nog slechts enkele tientallen ton CO2 moeten worden weggewerkt.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio