© BELGA

Verdachte gaat in beroep tegen bevestiging van aanhouding na overlijden in asielcentrum

De 19-jarige verdachte die werd aangehouden in het onderzoek naar de moord op de negenjarige Daniel in het asielcentrum van Broechem gaat in beroep tegen de bevestiging van zijn aanhouding door de raadkamer. De verdachten van 20 en 21 jaar, die eveneens langer in de cel moeten blijven, gaan niet in beroep.

“Ik denk niet dat dat veel zin heeft”, zegt advocaat Danny Francet, die optreedt voor de 21-jarige verdachte. “Er moeten nog een aantal zaken uitgeklaard worden en wij hebben alle vertrouwen in het onderzoek.” Ook de 20-jarige kompaan gaat niet in beroep. “Wij gaan eveneens het verdere onderzoek afwachten”, aldus meester Cédric Monheim.

De 19-jarige gaat wél in beroep. Hij zegt minderjarig te zijn, waardoor niet de raadkamer maar wel de jeugdrechter bevoegd zou zijn. “Op basis van onder meer een botscan heeft de Voogdijcommissie vorig jaar besloten dat hij een niet-begeleide minderjarige was, en werd 25 mei 2001 als zijn geboortedatum weerhouden. De raadkamer vond dat document niet relevant en verklaarde zich bevoegd. Ik hoop dat de kamer van inbeschuldigingstelling een andere mening is toegedaan”, zegt meester Stijn Jans.

© IF

De 9-jarige Daniel, een jongen van Palestijns-Libanese afkomst, werd op 24 april dood teruggevonden tijdens een zoekactie op de terreinen van het asielcentrum van Broechem. Hij was twee dagen eerder verdwenen. Vijf verdachten werden aangehouden op verdenking van gijzeling en moord. Familieleden van het slachtoffer verklaarden dat ze afgeperst werden met een WhatsApp-bericht waarin stond dat ze 100.000 euro moesten betalen of dat ze de jongen anders niet levend zouden terugzien.

De raadkamer bevestigde dinsdag de aanhouding van drie van de vijf verdachten. De twee anderen vroegen uitstel en verschijnen op 7 mei voor de raadkamer.

MEER OVER Asielcentrum Broechem

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio